Hozzávalók sült halhoz:
- 1 egész kifilézett süllő,
- só,
- bors,
- 4 ek olaj,
- 4 dkg vaj,
- 4 ek zsemlemorzsa,
- 2 db tojásfehérje,
- 2 ek ecetes torma,
- 1 dl száraz, fehérbor,
A pirított gombához:
- 35 dkg sonkahagyma,
- 8 ek olivaolaj,
- 2 dkg vaj,
- só,
- bors,
- 1 kg gomba,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2-3 ág kakukkfű,
- 1/2 tk Cayenne-bors,
- 1 ek vörösborecet,
Elkészítése:
A megmosott, kifilézett süllőt szárazra törlöm, majd sűrűn beirdalom éles késsel, vigyázva, hogy a bőrét ne vágjam át. Végül besózom, borsozom, és 6 szeletre vágom.
Összekeverem a puha vajat a zsemlemorzsával, a tojásfehérjékkel, és az ecetes tormával. Egy tűzálló sütőtálba elrendezem a süllőszeleteket a bőrével felfelé, és egyenletesen rátapasztom a tormás-morzsát.Aláöntöm a fehérbort.
200 °C-os sütő felső részén, lefedve sütöm kb 20 percet, majd a tetőt levéve addig sütöm, amíg ropogós kérget nem kap .
Amíg a süllő sül, elkészítem a gomba köretet.
A sonkahagymákat megtisztítom, és négyfelé vágom. Felforrósítok 4 ek olivaolajat, rádobom a vajat, majd a hagymákat. Sózom, borsozom, rálocsolom a balzsamecetet, és addig párolom, amíg megpuhul, és üveges lesz. Kis lángon kevergetve pirítom, amíg karamellizálódik. Egy kis tálba kiszedem, lefedem, és félreteszem.
A megtisztított gombát felszeletelem. A megmaradt olivaolajat felhevítem, és a gombát megpirítom. Rádobom a felaprított fokhagymát, megsózom, és hozzáforgatom a félretett karamellizált hagymát. Fűszerezem a kakukkfű leveleivel, egy kevés Caynneborssal és borecettel.
A gombás köretet párolt rizzsel együtt adom köretként a sült halszeletekhez.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: