Hozzávalók :
- dér csípte csipkebogyó,
- elektromos aprító,
- idő és szilárd elhatározás,
Elkészítése :
A csipkebogyóknak a két végét éles késsel levágom. Alaposan megmosom, egy konyharuhára kiterítem, hogy megszáradjon. Régebben késsel kettévágtam a szemeket, de ez elég macerás munka volt, ezét újítottam.
Kis adagonként az aprítóba teszem , és pulzáló darálással párat pörgetek rajta, így egy elsődleges durva aprítást adok a szemeknek. Egy tálcára kiterítem, és mehet száradni. Ez nálunk a cserépkályha teteje, de a sütő is megteszi 50-60 fokon, résnyire nyitott ajtó mellett. Amikor csörögére száradt, ismét jöhet az aprító. Éppen csak szétveretem a szemeket ( nem őrlöm lisztté…! 🙂 ) tésztaszűrőn átszitálom. A magok és a szöszök átpotyognak a szűrőn, a csipkebogyóhéj fennmarad.
Egész télre megvan a szemét és adalékmentes tea ! Megéri ráfordítani az időt !
durvára aprított csipkebogyó megszáradva
a magok és a szöszök átpotyognak a szűrőn
a megszáradt velő fennmarad
Ill. a vízbe… teának.
Egészben szoktam a teába tenni.