Anna konyhája

Francia almás pite

Hozzávalók:

  1. 20 dkg liszt,
  2. 10 dkg hideg vaj,
  3. 4 dkg cukor,
  4. csipet só,
  5. 1-2 ek hideg víz,

Az almapüréhez:

  1. 4-5 db közepes, savanykás alma,
  2. 2 ek nádcukor,
  3. 2 dkg vaj,
  4. 1/2 citrom leve,

A torta tetejére:

  1. 3-4 nagyobb alma,
  2. 1 dl citromlé,
  3. 2-3 ek kajszibarack lekvár,

Elkészítése:

A lisztet a felkockázott hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Hozzáadom a csipet sót és a cukrot, majd  kézzel összenyomkodom ( gyúrás nélkül ) egy kevés hideg víz hozzáadásával. Ha a tészta összeállt, liszttel megszórom, fóliába csomagolom, és legalább 1 órára a hűtőbe teszem.

A püréhez az almát meghámozom, a magházát kivágom, és apró daraborra vágom. Egy serpenyőben a nádcukrot aranybarnára karamellizálom, majd a tűzről leveszem, és hozzákeverem a vajat. Visszateszem a tűzre, ráöntöm az almát, és meglocsolom 1/2 citrom frissen kifacsart levével. Lassú tűzön puhára párolom. Hagyom kihűlni.

A lehűlt tésztát 26 cm átmérőjű kerek lappá kisodrom, és egy kivehető aljú, 24 cm átmérőjű  piteformát kibélelek vele. A lehűlt, párolt almát beleterítem.

A tetejére kerülő almákat szárazra törlöm, és hámozás nélkül, nagyon vékony karikákra felszeletelem. Citromlével meglocsolom,hogy közben ne barnuljon be. Az almakarikákat tetőcserépszerűen kirakosgatom az almapép  tetején.

A nádcukorral vékonyan beszórom a tetejét, és 200 °C-on 15 percig, majd 175 °C-on, 15-20 percig sütöm.

A kajszibarack lekvárt 1 ek vízzel kikeverem, felforrósítom, és vékonyan lekenem a kisült pitét. A formában hagyom kihűlni, majd átemelem egy süteményes tálra.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!