Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 4 dkg cukor,
- csipet só,
- 1-2 ek hideg víz,
Az almapüréhez:
- 4-5 db közepes, savanykás alma,
- 2 ek nádcukor,
- 2 dkg vaj,
- 1/2 citrom leve,
A torta tetejére:
- 3-4 nagyobb alma,
- 1 dl citromlé,
- 2-3 ek kajszibarack lekvár,
Elkészítése:
A lisztet a felkockázott hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Hozzáadom a csipet sót és a cukrot, majd kézzel összenyomkodom ( gyúrás nélkül ) egy kevés hideg víz hozzáadásával. Ha a tészta összeállt, liszttel megszórom, fóliába csomagolom, és legalább 1 órára a hűtőbe teszem.
A püréhez az almát meghámozom, a magházát kivágom, és apró daraborra vágom. Egy serpenyőben a nádcukrot aranybarnára karamellizálom, majd a tűzről leveszem, és hozzákeverem a vajat. Visszateszem a tűzre, ráöntöm az almát, és meglocsolom 1/2 citrom frissen kifacsart levével. Lassú tűzön puhára párolom. Hagyom kihűlni.
A lehűlt tésztát 26 cm átmérőjű kerek lappá kisodrom, és egy kivehető aljú, 24 cm átmérőjű piteformát kibélelek vele. A lehűlt, párolt almát beleterítem.
A tetejére kerülő almákat szárazra törlöm, és hámozás nélkül, nagyon vékony karikákra felszeletelem. Citromlével meglocsolom,hogy közben ne barnuljon be. Az almakarikákat tetőcserépszerűen kirakosgatom az almapép tetején.
A nádcukorral vékonyan beszórom a tetejét, és 200 °C-on 15 percig, majd 175 °C-on, 15-20 percig sütöm.
A kajszibarack lekvárt 1 ek vízzel kikeverem, felforrósítom, és vékonyan lekenem a kisült pitét. A formában hagyom kihűlni, majd átemelem egy süteményes tálra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: