Anna konyhája

Békebeli kovászos vajaskifli

Hozzávalók: (10 db ) 48 dkg BL55 finomliszt vagy BL80-as kenyérliszt, 2 dkg Tk tönkölyliszt, 20 dkg aktív kovász, 1,5 -2 dl langyos tej  1 dl víz, 2,5 dkg vaj, 1 ek cukor, só, langyos tej és nagyszemű só a tetejére Elkészítése: A kovászhoz öntöm a langyos tejet és a vizet, és elkeverem, majd hozzáadom… Tovább »

Kovászos lángos

Hozzávalók: 1 db közepes, héjában főtt, áttört burgonya, 10 -15 dkg aktív kovász, 30 dkg liszt, só, kb 1,5 dl a burgonya főzőleve, olaj a sütéshez Feltéthez: tejföl, áttört fokhagyma, reszelt sajt, Elkészítése: A megtisztított, felszeletelt burgonyát sós vízben puhára főzöm.Leszűröm, és a főzővizét félreteszem. A leszűrt burgonyát áttöröm, langyosra hűtöm. A kelesztőtálba teszem a… Tovább »

Öreg tésztás – rozskovászos gyökérkenyér

Hozzávalók az öreg tésztához: 15 dkg aktív rozskovász, 1,2 dl langyos víz, 25 dkg liszt, Elkészítése: A kovászhoz öntöm a langyos vizet simára keverem, majd hozzászitálom a lisztet és bedagasztom. Kelesztőtálba teszem, lefedem és szoba hőmérsékleten hagyom, amíg megkel, majd összeesik. Átpakolom egy kisebb, lezárható dobozba és a hűtőbe teszem. Két hétig biztos eltartható. Amikor… Tovább »

Öreg tésztás kovászos kenyér

Hozzávalók az öreg tésztához: 15 dkg aktív rozskovász, 1,2 dl langyos víz, 25 dkg liszt, Elkészítése: A kovászhoz öntöm a langyos vizet simára keverem, majd hozzászitálom a lisztet és bedagasztom. Kelesztőtálba teszem, lefedem és szoba hőmérsékleten hagyom, amíg megkel, majd összeesik. Átpakolom egy kisebb, lezárható dobozba és a hűtőbe teszem. Két hétig biztos eltartható. Amikor… Tovább »

Csípős anyósnyelv – kovásszal

Hozzávalók: 13 dkg aktív kovász, 12 dkg liszt, 5 dkg langyos víz, 2,2 dkg olívaolaj, 0,4 dkg dkg só, A tetejére: 1 kisebb tojás, 2 ek tej, máltai fűszersó, szezámmag, reszelt sajt, nagy szemű tengeri só, Elkészítése: A hozzávalókat összekeverem, majd simára dagasztom. Kelesztőtálba egy órát pihentetem, majd kisebb darabokra vágom és sodrófával vagy géppel… Tovább »

Anyósnyelv – kovászos borkorcsolya

Hozzávalók: 13 dkg aktív kovász, 12 dkg liszt, 5 dkg langyos víz, 2,2 dkg olívaolaj, 0,4 dkg dkg só, Elkészítése: A hozzávalókat összekeverem, majd simára dagasztom. Kelesztőtálba egy órát pihentetem, majd kisebb darabokra vágom és sodrófával vagy géppel papírvékonyra sodrom. Géppel az 5- 6. fokozatig sodrom. ezeket a hosszú, vékony csíkokat tepsi méretűre vágom, és… Tovább »

Kovászos focaccia

Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 20 dkg tk tönkölyliszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg aktív kovász, 6 dl langyos víz, só, olaj, olívaolaj, tökmag, napraforgómag, Elkészítése: Este bedagasztottam, közben fél órát pihent a tészta, majd sóztam és folytattam a dagasztást kb 10 percig. Kiolajozott kelesztőtálba tettem. Kétszer sziromhajtogatás, majd ment a hűtőbe reggelig. Reggel óránként… Tovább »

Zabpelyhes-rozskovászos buci

Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt, 30 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg rozskovász, 10 dkg zabpehely, só, 5,5 dl langyos víz, Elkészítése: A zabpelyhet 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntöttem és pár órát állni hagytam. A dagasztótálba tettem a liszteket, a zabpelyhet, a kovászt és 5 dl vízzel 5 percig dagasztottam. 30 percet pihentettem,… Tovább »

Rozskovászos kenyér

Hozzávalók: 20 dkg kenyérliszt, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg rozsliszt, 10 dkg tk rozsliszt, 20 dkg rozskovász, 10 dkg zabpehely, 2 ek görög joghurt, 3-3.5 dl víz, só, 3-4 ek olaj, Elkészítése: Sütés előtti este a zabpelyhet 2 dl forró vízzel leöntöm és másnap reggelig hagyom megduzzadni.  Másnap reggel közvetlenül a… Tovább »

Rozsos kovászos zsemle

Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt, 20 dkg fehér rozsliszt, 10 dkg tk rozsliszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg aktív rozskovász, 1 szem főtt burgonya, 4-4,5 dl langyos erjesztett aszalt szilvalé, só, 3-4 ek olaj, Elkészítése: A burgonyát héjastól megfőzöm, majd megtisztítom, krumplinyomón áttöröm és félreteszem hűlni.  Másnap reggel közvetlenül a keverőtálba kimérem a liszteket, a közepébe… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!