Hozzávalók: 5 dkg kölesliszt , 3 dkg tökmag , 3 dkg szezámmag, 3 dkg lenmag, 3 dkg napraforgómag, 2 dkg mandulapehely, 1 ek puffasztott amaránt (vagy még 10 g bármilyen mag helyette) 1 evőkanál útifűmaghéj vagy 1 db tojás, 6 teáskanál chiamag, 1 evőkanál lenmagpehely, 0,5 teáskanál só, 2,5 dl forró víz, 2 evőkanál olívaolaj,… Tovább »
Ropogós-magos kenyér ( szénhidrátszegény és gluténmentes )
Hozzávalók: 5 dkg kölesliszt , 3 dkg tökmag , 3 dkg szezámmag, 3 dkg lenmag, 3 dkg napraforgómag, 2 dkg mandulapehely, 1 ek puffasztott amaránt (vagy még 10 g bármilyen mag helyette) 1 evőkanál útifűmaghéj vagy 1 db tojás, 6 teáskanál chiamag, 1 evőkanál lenmagpehely, 0,5 teáskanál só, 2,5 dl forró víz, 2 evőkanál olívaolaj,… Tovább »

Hozzávalók: 4 tojás, 1 dl víz, 9 dk g mogyoró vagy dió, 9 dk lenmag, 9 dkg napraforgómag, 9 dkg szezámmag, 9 dk tökmag, egy csipet só, fél teáskanál szódabikarbóna, Elkészítése: A tojásokat ketté választom, a fehérjét a csipet sóval felverem. Hozzáadom a szódabikarbónát és a vizet. A magokat megőrlöm, hozzáadom a tojáshabos keverékhez, a…
Hozzávalók az öreg tésztához: 15 dkg aktív rozskovász, 1,2 dl langyos víz, 25 dkg liszt, Elkészítése: A kovászhoz öntöm a langyos vizet simára keverem, majd hozzászitálom a lisztet és bedagasztom. Kelesztőtálba teszem, lefedem és szoba hőmérsékleten hagyom, amíg megkel, majd összeesik. Átpakolom egy kisebb, lezárható dobozba és a hűtőbe teszem. Két hétig biztos eltartható. Amikor…
Hozzávalók az öreg tésztához: 15 dkg aktív rozskovász, 1,2 dl langyos víz, 25 dkg liszt, Elkészítése: A kovászhoz öntöm a langyos vizet simára keverem, majd hozzászitálom a lisztet és bedagasztom. Kelesztőtálba teszem, lefedem és szoba hőmérsékleten hagyom, amíg megkel, majd összeesik. Átpakolom egy kisebb, lezárható dobozba és a hűtőbe teszem. Két hétig biztos eltartható. Amikor…
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 20 dkg tk tönkölyliszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg aktív kovász, 6 dl langyos víz, só, olaj, olívaolaj, tökmag, napraforgómag, Elkészítése: Este bedagasztottam, közben fél órát pihent a tészta, majd sóztam és folytattam a dagasztást kb 10 percig. Kiolajozott kelesztőtálba tettem. Kétszer sziromhajtogatás, majd ment a hűtőbe reggelig. Reggel óránként…
Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt, 30 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg rozskovász, 10 dkg zabpehely, só, 5,5 dl langyos víz, Elkészítése: A zabpelyhet 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntöttem és pár órát állni hagytam. A dagasztótálba tettem a liszteket, a zabpelyhet, a kovászt és 5 dl vízzel 5 percig dagasztottam. 30 percet pihentettem,…
Hozzávalók: 20 dkg kenyérliszt, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg rozsliszt, 10 dkg tk rozsliszt, 20 dkg rozskovász, 10 dkg zabpehely, 2 ek görög joghurt, 3-3.5 dl víz, só, 3-4 ek olaj, Elkészítése: Sütés előtti este a zabpelyhet 2 dl forró vízzel leöntöm és másnap reggelig hagyom megduzzadni. Másnap reggel közvetlenül a…
Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 30 dkg kenyérliszt, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg zabpehely, 15 dkg tk rozskovász gyümölcsvízzel frissítve, ( aszalt szilva ) só, 3-4 ek olaj, 3,5-4 dl langyos víz, Elkészítése: A sütés előtti nap a hűtős kovászomat 2 x megetetem. Erjesztett aszalt szilvás levet használok víz helyett. Sütés előtti este a zabpelyhet 2,5…
Hozzávalók: 30 dkg fehér tönkölyliszt, 30 dkg kenyérliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2 ek natúr joghurt, 25 dkg kovász, 1 ek sikér, 4-4,5 dl langyos víz, só, 2-3 ek olaj, Elkészítése: A sütés előtti nap a hűtős kovászomat elkezdem frissíteni. Reggel 3 dkg anyakovászhoz 10 dkg fehér tönkölylisztet és 10 dkg langyos vizet adok,…
Hozzávalók: 30 dkg kovász, 35 dkg fehér tönkölyliszt, 35 dkg kenyérliszt, 4-4,5 dl langyos víz, só, 2-3 ek olaj, Elkészítése: A sütés előtti nap a hűtős kovászomat elkezdem frissíteni. Reggel 3 dkg kovászhoz 10 dkg fehér tönkölylisztet és 10 dkg langyos vizet adok, és simára keverem. Amikor a mennyisége duplázódott, 10 dkg kovászt kiveszek belőle…