Hozzávalók az öregtésztához:
- 50 dkg liszt,
- 1 dkg friss élesztő,
- 1/2 tk só,
- 3 dl langyos víz,
Az öregtészta elkészítése:
A hozzávalókat géppel alaposan összedolgozom, majd szoba hőmérsékleten hagyom egy éjszakára.
Másnap a szükséges mennyiséget kiveszem belőle. ( 20 dkg-t )
A többit átgyúrom. Egy tálat vékonyan olivaolajjal kikenek, beleforgatom a felesleges öregtésztát, és a hűtőbe teszem. Kb 1 hétig felhasználhatom.
A kenyér hozzávalói:
- 20 dkg öregtészta,
- 20 dkg liszt,
- 2 dl langyos víz,
- 1 dkg friss élesztő,
Az öregtésztát a többi hozzávalóval együtt géppel összedagasztom, és 5-6 órát pihentem. Végül hozzáadok még:
- 30 dkg liszt,
- 2 dkg olvasztott vaj,
- 2 tk só,
- 0,5 dl langyos víz,
- 0,5 dl langyos tej,
Elkészítése:
A pihentetett tésztához hozzádagasztom a többi hozzávalót, majd hagyom a duplájára kelni.
Lisztezett felületre borítom, és 16 egyenlő részre vágom. Mindegyikből ujjnyi vastag rudat sodrok, és 2-2-t simán összesodrok, a két végét összecsípem, és karikára formázom. Letakarva fél órát pihentetem.
Egy pohárba 1 dl langyos vízben feloldok 2 ek cukrot. Egy lapos tányérba szezámmagot öntök.
A megkelt koszorúk tetejére egy ecsettel cukros vizet kenek, majd belefordítom a szezámmagba.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, fél órát pihentetem.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, az aljába vizet teszek egy tálba. 20-25 perc alatt készre sütöm őket.
Rácson hagyom kihűlni.
Az eredeti receptet itt találtam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: