Hozzávalók:
- 40 dkg kenyérliszt,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 2 ek búzacsíra,
- 2 ek zabkorpa,
- 1 ek méz,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 3 ek joghurt,
- 1 db tojás,
- 2 ek olaj,
- 1 kk aszkorbinsav,
- 1,5 tk só,
- Kb 4 dl langyos víz,
Elkészítése:
A kelesztőtálba teszem, és összekeverem a liszteket, a búzacsírát, és a korpát . Közepébe morzsolom az élesztőt, és mézzel, és 2 dl langyos vízzel kovászt készítek.Letakarom, és meleg helyen tartom.
Megsózom, hozzáöntöm az olajat, a joghurtot és a többi langyos vízzel dagasztani kezdem, amíg sima, hólyagos tésztát kapok, ami már nem ragad az edény falához. Meggömbölyítem, belisztezem a felületét, lezárom a kelesztőtálat, és 60 percet szobahőmérsékleten kelni hagyom.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, és 12 db-ra osztom. Egyenként átgyúrom, meggömbölyítem őket, a tenyeremmel oldalról egy kicsit hosszúkásra formázom. Letakarva 30 percet pihentetem.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 °C-ra. A sütőbe félig töltött vizes edényt teszek gőzölögni.
A zsemlék tetejét vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros ropogósra sütöm. Félidőben a gőzölgő vizet eltávolítom. Rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: