Hozzávalók:
- 35 dkg liszt,
- 2 dkg friss élesztő,
- 3 dkg cukor,
- 1 tk só,
- 0,6 dl langyos víz,
- 1,25 dl tej,
- 1 tojás,
- 25 dkg hideg vaj,
- 10 dkg felaprított aszalt paradicsom,
- 1 tk szódabikarbóna,
- szezámmag
Elkészítése:
Az aszalt paradicsomot felaprítom.
A langyos tejet és vizet egy pohárba kimérem, hozzáadom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Végül hozzáütöm a tojást, és elkeverem.
A hideg vajat felkockázom, és a liszttel, sóval, együtt az aprítógépbe teszem, majd 3-4 pulzáló keveréssel összeforgatom úgy, hogy a vaj apró darabkákban, jól láthatóan bent maradjon. Átöntöm agy tálba a vajas masszát, majd hozzáöntöm a tojásos folyadékot, és lazán összekeverem. A vajdarabkák továbbra is megmaradnak.
A tálat lefedem, és a hűtőbe teszem másnapig, de akár több napig is a hűtőben tartható.
Másnap erősen lisztezett deszkára borítom. A vajdarabkák jól láthatóak benne. Egészen vékonyra kisodrom, majd az aszalt paradicsomot rászórom. Először hosszában háromrét hajtom, majd a hosszú, vékony tészta csíkot jobbról, majd balról középig, végül még félbe tűröm. Ezt a hajtogatást még egymás után kétszer megismétlem. A tésztát fóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem 1 órára.
A tésztát vékonyra kisodrom, majd 3 részre vágom. A csíkokat háromszög alakra felszeletelem, és kifli formára feltekerem.
Egy pohárba 1 dl langyos vizet öntök, és 1 tk szódabikarbónát feloldok benne.
Egy lapos tálba szezámmagot öntök.
A kifliket a szódabikarbónás vízzel beecsetelem, majd a szezámmagba mártom a tetejét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a kifliket. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt gyönyörű ropogósra sülnek !
a vajdarabkák jól látszanak…
3x hajtogatom….
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: