Hozzávalók a tésztához:(3 tojásból kakaós piskóta )
- 3 tojás,
- 9 dkg cukor,
- 1 csom vaníliás cukor,
- 4 dkg liszt,
- 3 dkg étk. keményítő,
- 3 dkg holland kakaópor,
- csipet só,
Elkészítése.
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverem.
A tojásfehérjéket csipet só hozzáadásával kemény habbá verem. A tojássárgájából készült masszára halmozom a kemény habot, és keverőkanállal óvatosan beleforgatom. Rászórom a lisztet, a keményítőt és a kakaóport, és ezt is keverőkanállal beleforgatom. Semmiképp se géppel, mert összetörik a hab !
Sütőpapírral kibélelek egy 12×31 cm-es őzgerinc formát, és a piskóta masszát belesimítom.
A 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb 20-25 perc alatt készre sütöm. Az első 15 percben nem szabad a sütőt kinyitni, mert a piskóta összeesik. 20 perc után tűpróbával ellenőrzöm. A sütőből kivéve még 10 percig hűlni hagyom a piskótát, majd kiemelem, és a sütőpapírt eltávolítom. Rácsra teszem teljes kihűlésig.
Ujjnyi szeletekre vágom és tovább harmadolom ,- így előkészítem a lerakáshoz.
Zselés meggyréteg hozzávalói:
- 1 üveg kimagozott, meggy befőtt,
- 2 ek étk kukorica keményítő,
- 1 kk őrölt fahéj,
- meggylikőr,
Elkészítése:
A meggy befőttet a levével együtt egy edénybe borítom. Ha elég édes cukrot nem teszek hozzá. A keményítőhöz keverem a fahéjat, és pár ek meggylével simára keverem. Hozzáadom a többi meggyhez, és pár percig főzöm, közben besűrűsödik. Félreteszem hűlni.
A vaníliás krém hozzávalói:
- 5 dl tej,
- 5 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 1/2 rúd vanília,
- 1,5 dl tejszín,
- habfixáló,
Elkészítése:
A krémhez 3 deci tejet, a lisztet és a vaníliarúd kikapart belsejét összekeverem, és folyamatos keverés mellett felmelegítem.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a 2 dl tejet. Az egészet beleöntöm a felmelegített vaníliás tejbe, majd sűrűre főzöm. A krémet lehűtöm.
Amíg elhűl a krém, elkészítem a csoki mousse-t, és a végén keverem hozzájuk a keményre vert tejszínt.
A csoki mousse hozzávalói:
- 2 db tojás,
- 4 dkg cukor,
- 8 dkg étcsokoládé,
- 1 dl tejszín,
- habfixáló,
- csipet só,
Elkészítése:
A tojássárgájákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a felolvasztott csokoládét is.
A tojásfehérjéket csipet sóval keményre verem, majd a csokis keverékhez keverem óvatosan.
A összes (2,5 dl ) habtejszínt 1 csomag habfixálóval kemény habbá verem, elfelezem, majd a felét óvatosan a vaníliás krémhez, a másik felét a habos csokis masszához keverem.
Összeállítás:
Egy nagy üvegtál aljába szórom a felkockázott piskóta felét. meggylikőrrel meglocsolom, majd a zselés meggyréteget elsimítom rajta,
Befedem a vaníliás krémmel, majd a maradék piskóta kockákat elrendezem a tetején. Meggylikőrrel ismét meglocsolom.
A tetejére öntöm a csokis mousset, és egy fóliával lefedve a hűtőbe teszem pár órára, de legjobb előtte nap elkészíteni.
Tálalás előtt még keményre felvert tejszínhabbal is díszíthetjük ! 🙂
a vaníliakrémre szórom a maradék piskótát…
a tetejére kerül a csoki mousse…