Anna konyhája

Fokhagymás sült sertésmáj hagymás krumplipűrével

dsc01977.JPG

Hozzávalók:

  1. fejenként 15-20 dkg sertésmáj,
  2. tej,
  3. 3-4 gerezd fokhagyma,
  4. liszt,
  5. olaj,
  6. só,
  7. bors,
  8. fejenként 2-3 db burgonya,
  9. 3 fej vöröshagyma,
  10. 5 dkg vaj

Elkészítése:

Előző nap a májat megtisztítom, erektől, hártyáktól megszabadítom. Ujjnyi vastag szeletekre vágom, egy fedeles jénai tálba teszem, a fokhagymát rányomom, és annyi tejet öntök rá, hogy ellepje. A hűtőbe teszem.

A burgonyát megtisztítom, apró darabokra vágom, és sós vízben felteszem főni. Ha puhára főtt leszűröm, krumplitörővel összetöröm.

1 fej megtisztított vöröshagymát apróra kockázok. 2 ek olajon a hagymát megpárolom, majd az összetört burgonyával összekeverem. 1 dl tejet és 5 dkg vajat adok hozzá, majd géppel habosra keverem.

 2 fej vöröshagymát vékony karikákra szelek, és lisztbe forgatva gyűrűire szétszedem. Egy kisebb edénybe az olajat felforrósítom, és a vöröshagymát beleszórom. Több részletben sütöm, mert szebben sül, és könnyebb vele dolgozni. Amikor roppanósra pirult, szűrölapáttal kiszedem, és egy szitába teszem, hogy teljesen szárazra lecsöpögjenek.

Másnap a májat a tejből kiveszem. Lecsöpögtetem, majd papírtörlőre teszem, sőt be is takarom vele. Jól leszívatom a nedvességet a felületükről. Lisztbe megforgatom. 

Az olajat felteszem melegedni. Akkor jó a hőmérséklete, ha egy csipet lisztet beleszórva sercegni kezd.Ezen a hőfokon hagyva, szépen lassan sütöm a májat. Pár percig lefedve sütöm, majd megforgatom, de akkor már nem teszem rá vissza a tetőt. Amikor belebökve már nem véres a máj, készen is van. Jól lecsöpögtetem, tálra szedem, sózom, borsozom. Tálalásig lefedem, hogy a forró gőzében maradjon, ne száradjon ki.

Tálaláskor a májat tálra teszem, melléhalmozom a krumplipürét, és a tetejére szórom a ropogós hagymakarikákat.

 

dsc01972.JPG

 

dsc01976.JPG

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!