Anna konyhája

Fonott-magvas kenyér

 dsc01965.JPG

Hozzávalók:

Öreg tésztához:

  1. 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
  2. 2,5 dl víz,
  3. 3 dkg élesztő,

Elkészítése:

A kelesztőtálba teszem a  lisztet, hozzámorzsolom az élesztőt, ráöntöm a vizet, és alaposan kidolgozom. Ruhával letakarom, és másnap reggelig szobahőmérsékleten hagyom.

A további hozzávalók:

  1. 20 dkg liszt,
  2. 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  3. 2 tk só,
  4. 2 ek burgonya pehely,
  5. 3 ek olaj,
  6. 1,5 dl tej,
  7. 1 dl víz,
  8. 1 dkg élesztő,
  9. 2-2 ek mák, lenmag,

Elkészítése:

A kelesztőtálba lévő öreg tésztához hozzámérem a liszteket és a pelyhet, megsózom, a közepébe morzsolom az élesztőt, és rászórom a magokat. Hozzáöntöm a tejet, a lisztet, az olajat, és kézzel összeállítom, majd géppel alaposan kidagasztom. Mikor szépen kisimult, felhólyagosodott, liszttel behintem, a fedelet rászorítom, és 1 órát kelni hagyom.
Mikor duplájára kelt, lisztezett felületre borítom, és négy részre veszem.  Egyenként rúddá sodrom őket. A végüknél összefogom, és négyes fonással összefonom.
220 °C-ra előmelegítem a sütőt, és egy edénybe vizet teszek a gőzképződés érdekében. 10 perc után leveszem a hőfokot 200 °-ra, és kiveszem a vizes edényt. Még 40-50 percet sütöm, majd rácsra teszem hűlni.
dsc01957.JPG
dsc01966.JPG
dsc01963.JPG
Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!