Hozzávalók:
- 1 kg főzni való lisztes burgonya
- 1 tojás,
- só,
- 5 dkg margarin vagy vaj,
- 30-35 dkg liszt,
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- 2 ek olaj,
- 25 szem magvaváló szilva,
- fahéj,
- porcukor a szóráshoz.
Elkészítése:
A burgonyát megmosom és héjában felteszem főni.
A szilvát megmosom, a szemeket félig kettévágom, kimagozom. A magvak helyére késhegynyi fahéjat szórok, és visszazárom a szilvákat.
Egy serpenyőbe 2 ek olajat és zsemlemorzsát teszek, majd aranybarnára pirítom. A felét egy fedeles tálba kiveszem, félrerakom.
A megfőtt burgonyát leszűröm, a héját lehúzom, és krumplinyomón áttöröm. A gyúrólapon szétterítem, ha forró hűlni hagyom, majd megsózom,hozzáadom a lisztet, ráaprítom a margarint, egy csipet sóval megsózom, beleütöm a tojást, és egy lágy, rugalmas tésztát gyúrok.
A kifőző fazekamba felteszek forrni kb 5 l vizet, megsózom, és 2 ek olajat öntök bele.
Liszttel alaposan beszórt munkalapon kb 1/2 cm vastagra kinyújtom a tésztát, és 24-25 db, kb 6×6 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe egy szem szilvát rakok, a tészta sarkait középen összefogom, óvatosan összenyomom, és két tenyerem között gombócokká gömbölyítem. Lisztezett felületen sorakoztatom őket.
A forrásban lévő vízbe eregetem egyenként a gombócoknak kb a felét, majd egy favillával óvatosa alájuk nyúlva elválasztom őket az edény aljától, mert könnyen odatapadnak. Miután a víz tetejére feljöttek, hagyom 3-5 percig főni, majd szűrőkanállal kiszedem, jól lecsöpögtetem. A tálba félretett zsemlemorzsára szedem, pár perc után fedőt szorítok a tál tetejére, és körkörös mozdulatokkal összerázom a gombócokat a zsemlemorzsával.
Hasonló módon kifőzöm a többi gombócot is, de most abba a serpenyőbe szedem ki, amibe pirítottam a zsemlemorzsát. Ezt is összerázom, majd a többi gombóchoz adom. Megszórom fahéjas porcukorral, és már forrón és frissen tálalom is !
http://www.youtube.com/watch?v=Ef0FSuUAV9o
🙂 Nagyon szeretem