Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor,
- csipet só,
- 1 tk sütőpor,
- 12 dkg hideg vaj,
- 1 db tojássárgája,
Töltelékhez:
- 5-6 db nagyobb méretű őszibarack,
- 5 dkg barna cukor,
- 1 cs vaníliás cukor,
- 1 tk fahéj
- 1 ek kukorica keményítő
Lekenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A liszthez keverem a sütőport, a cukrot, megsózom, majd belekockázom a hideg vajat. Az egészet összemorzsolom, hozzáadom a tojást, ha szükséges az összeállításhoz, akkor egy kanál hideg vizet adok hozzá, és gyors mozdulatokkal kerek cipóvá gyúrom össze. Legalább fél órára a hűtőbe teszem.
Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral.
A barackokat meghámozom, kimagozom, és kockákra szelem. Egy tálban összekeverem a cukorral, a vaníliával, és a fahéjjal, majd kevergetve forrásig melegítem. Főzni nem kell. Leveszem a tűzről és hozzákeverem a keményítőt, majd hagyom kihűlni.
A lehűlt tésztát 5 egyenlő részre osztom, majd egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú kerek lappokká sodrom őket. A lehűlt tölteléket 5 egyenlő részre osztom gondolatban, és a tészta lapok közepére halmozom. A tészta széleit összecsipkedve a töltelékre hajtom úgy, hogy a közepe nyitva maradjon. Felvert tojással bekenem.
200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd a tetejét porcukorral leszórom. Nagyon finom, könnyű, nyári sütemény.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: