Anna konyhája

Maratoni bagett

 007_18.JPG

A receptet a http://www.konyhatunderleszek.hu/ oldalon találtam, némiképp leegyszerűsítve írom le, ahogy én csináltam.

Hozzávalók az előtésztához.

  • 16 dkg liszt,
  • 1,5 dl víz,
  • 0,3 dkg élesztő, azaz egy csipetnyi,

Elkészítése.

A hozzávalókat egy tálba összekevertem, és 20 °C-on, 20 órát lefedve hagytam érni.

Hozzávalók a főtésztához:

  • az egész előtészta,
  • 35 dkg liszt,
  • 1 kk só,
  • 1 dkg élesztő,
  • 2 dl langyos víz,

Elkészítése:

Az előtésztához hozzáöntöm a lisztet, belemorzsolom az élesztőt,és a langyos vízzel elkezdem dagasztani. Pár perc dagasztás után 10 percet pihentetem, majd megsózom, és folytatom még pár percet a dagasztást. Egy nagyon lágy, de rugalmas tésztát kapok.

24 °C-on pihentetem 20 percet, majd kezem a hajtogatást. Lisztezett deszkára borítom, és habkártyával kezdem”hajtogatni” a tésztát, anélkül, hogy lisztet adnék  hozzá. Ismét 20 perc pihenés, majd lisztes kézzel kinyújtogatom a tésztát, lapát segítségével ismét hajtogatom,  amennyire tudom kinyújtom, hajtogatom. ismét 20 perc pihentetés.  Összesen 5x hajtogatom ilyen módon, ( és közben erősen gondolkodom, hogy mire vállalkoztam, ajánlom a bagettnek, hogy jó legyen….!)  harmadik hajtogatásnál, már kezd kézzel kezelhető állagú lenni.

Mindezek után letakarva 30 órára a hűtőbe teszem, hogy közben a duplájára dagadhasson.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és 1 órát békén hagyom, hogy felvegye a konyha hőmérsékletét. Majd lisztezett gyúrófelületre borítom, és három részre veszem, egyenként gombócot formálok belőlük.

15 perc múlva bagetteket formázok, úgy, hogy a kezemmel ellapogatom, majd felülről, majd alulról visszahajtogatom, közben mindig lenyomom, amíg középre nem érek. akkor megfordítom, és óvatosan meghengergetem, megnyújtogatom, amíg a megfelelő hosszúságot el nem érem. A bagettformába teszem őket, és 1 órát ismét pihentetem.

Közben a sütőt 230 °C-ra előmelegítem, az aljába egy edénybe vizet teszek gőznek.

A bagettek tetejét éles pengével ferde irányba bemetszem, vízzel bespriccelem, és 20-25 perc alatt piros, ropogósra sütöm.

Annak ajánlom, akiben buzog a tettvágy, hogy valami újat alkosson, és ehhez bőséges szabad ideje és energiája van.! 🙂  …..de megéri, kívül ropogós, belül puha, laza, ..biztos, hogy máskor is rászánom magam !!

008_21.JPG

011_20.JPG

009_10.JPG

a második maratoni bagettem nem fért a bőrébe…

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!