Anna konyhája

Dobostorta

 dscf3276.jpg

Tészta hozzávalói:

  • 25 dkg cukor,
  • 7 tojássárgája,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 cs sütőpor,
  • 7 tojás felvert habja.

Elkészítése:

A cukrot a tojássárgájával keverő géppel habosra keverem, a tojásfehérjét pici sóval keményre verem, majd a sütőporos lisztet és a  habot  felváltva,  lazán hozzákeverem. Ezt a műveletet már kézzel végzem.

A 32 x 32 cm-es sütőlemezt margarinnal bekenem, pici lisztet szórok a tetejére.
A piskótából 4 lapot sütök úgy, hogy vékonyan a sütőlemezre kenem. 180 °C-n aranybarnára sütöm. Nagyon gyorsan sül, célszerű 2 sütőlemezzel dolgozni.

A megsült piskótalapokat rácson hagyom kihűlni, majd hosszában kettévágom, így 8 téglalap alakú piskótalapom lesz.

Krém hozzávalói:

  • 25 dkg cukor,
  • 3 egész tojás,
  • 3 ek holland kakaó,
  • 30 dkg vaj.

Elkészítése:

A cukrot a tojásokkal és a kakaóval simára kikeverem, majd lassú lángon sűrűre főzöm. Langyosra hűtöm, majd belekeverem a vajat. Hűtőbe teszem, és ha lehűlt, keverőgéppel habosra keverem. A hűtőbe visszateszem.

Máz elkészítése:

Kiválasztom a legszebbre sikerült piskótalapot, ez lesz a tortám teteje.

15-20 dkg cukrot egy kis lábasban lassú tűzön megolvasztom, karamellizálom, és azonnal az előkészített piskótalap tetejére öntöm a megolvasztott cukrot. Széles pengéjű késsel elsimítom a tetején a mázat.Egy másik kés pengéjét hideg vajon végig húzva, a máz tetején a tortaszeleteket határozott mozdulattal kijelölöm, és levágom.

A torta elkészítése:

Az első piskótalapot tálcára teszem és a krém hetedét egyenletesen rákenem. A második lapot ráillesztem, picit lenyomkodom és folytatom tovább a műveletet.  Utolsóként rárakom a tortaszelet lapokat a torta tetejére. Visszateszem a hűtőbe tálalásig.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!