Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 2 tojás,
- 5dkg cukor,
- 2 dkg élesztő,
- 2 dl tej,
- pici só
Elkészítése:
A langyos tejbe elkeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom, hogy az élesztő feljöjjön.A lisztet a margarinnal és a tojással egy tálban elmorzsolom, majd a tejjel bedagasztom. Langyos helyen 1 órát letakarva hagyom kelni. Amikor duplájára kelt, deszkára kiborítom és 4 cipót készítek belőle, letakarom és 15 percet hagyom pihenni.
Sodrófával egyenként 1/2 cm vastagra kinyújtom, a kihűlt tölteléket óvatosan rákenem és nem túl szorosan felcsavarom..Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket . A tetejüket egy szilikonos ecsettel, tojássárgájával alaposan bekenem. 1 órát langyos helyen pihentetem őket.
Majd tojásfehérjével ecsetelem őket szép fényesre és 1/2 órára kiteszem a hidegre.
Sütés előtt az oldalát villával végig böködöm ,hogy a keletkező levegő távozni tudjon és ne repedjen meg a tészta.
200 °C-on előmelegített sütőben, 25-30 percig sütöm. A tepsibe hagyom kihűlni.
Töltelékek elkészítése:
Ehhez a tészta mennyiséghez 30 dkg darált mák ill. 30 dkg darált dió kell. Mindegyikből 2-2 rudat tudunk készíteni.
Mák töltelék:30 dkg darált mákhoz 20 dkg cukrot, 5 dkg búzadarát, 1kk.fahéjat, 1 ek. mézet és annyi tejet teszek, amivel össze tudom keverni. Lassu tűzön felfőzöm majd hagyom kihűlni.
Dió töltelék: ugyanígy készítem el, csak a méz helyett 1 ek sárgabarack lekvárt teszek hozzá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: