Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg vaj
- 1 kk. só
- 1 tojás
- 20 dkg vaj
- 5 dkg liszt
Elkészítése:
1. 3 ek langyos liszt közepébe kis mélyedést készítek és az élesztőt belemorzsolom,egy kis kanál cukrot szórok rá, majd langyos tejjel összekavarva sűrű pépet készítek.. Ez lesz a kovász.Szórok rá kis lisztet , majd tiszta ruhával letakarom és hagyom egy negyed órát kelni langyos helyen. Ez az előkelesztés.
A megkelt kovászt összedolgozom a többi liszttel és a sóval, tojással,megolvasztott vajjal .Kézzel vagy fakanállal addig verem,dagasztom, míg feszes,száraz tésztát kapok,ami elválik az edény oldalától. A kész tésztát belisztezem,letakarom és langyos helyen ismét fél órát kelesztem.A térfogata megkétszereződik. Ez a második kelesztés.
2. Az 5 dkg lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozom a feldarabolt vajjal, labdacsot formázok és egy kistányéron a hűtőbe teszem egy fél órára.
3. A pihentetett kelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 20×25 cm-re, közepébe teszem a vajas tésztát és jobbról – balról betakarom, majd alulról – felülről hajtom rá a kelt tésztát. Megszórom liszttel és fél órára a hűtőbe teszem, pihentetem.
A tésztát lisztezett gyúrólapon 30×60 cm-es téglalappá nyújtom. Gondolatban harmadolom, és a bal oldali harmadot a középső harmadra hajtom, majd a jobb oldali harmadot ráhajtom. Így három rétegű tésztalapot kapok.Ezt nevezzük szimpla hajtogatásnak. A tésztát lisztezett dobozba teszem, és 1 órára a a hűtőbe teszem.
Ismét kinyújtom a tésztát 30×60 cm-re, és dupla hajtogatást végzek.Gondolatban megfelezem a tésztát, és jobbról, majd balról a középvonalig behajtom, majd középen, mint egy könyvet, kettéhajtom. Tehát négy rétegű tésztalapot kapok. A tészta ismét megy a dobozba, majd 1 órára a hűtőbe.
Még egyszer hajtogatom szimplán, majd duplán, köztük mindig pihentetem 1-1 órát a hűtőben.
A tésztával a receptnek megfelelően dolgozok tovább.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: