Anna konyhája

Szilvalekváros -diós mézestekercs

 

Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt, ( vagy 25 dkg fehér tönköly és 25 dkg tk tönkölyliszt )
  2. 1 kiskanák mézeskalács fűszerkeverék,
  3. csipet só,
  4. 1 kk szódabikarbóna,
  5. 20 dkg porcukor, ( vagy 5 dkg eritrit steviával )
  6. 2 tojás,
  7. 10 dkg ráma margarin,
  8. 15 dkg méz,

A töltelékhez:

  1. 30-40 dkg sűrű szilvalekvár,
  2. 10-15 dkg dióbél.

A lekenéshez:

  1. 1 tojás,

Elkészítése:

A tésztához lisztet a sóval, a fűszerkeverékkel, a szódabikarbonáttal és a porcukorral összeforgatom. Ezután a puha margarinnal, a langyos mézzel és a tojásokkal alaposan összedolgozom. Letakarom fóliával és pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe teszem.

A pihentetés után lisztezett gyúrólapra borítom és 3 részre osztom.

Az elsőt 35 x 20 cm-es téglalappá sodrom úgy, hogy a két szélső egyharmad vékonyabb legyen, mert ezek majd egymásra fognak kerülni.

A középső egyharmadra egy csíkban rákenem a lekvár harmadát. A pirított és durvára vágott dió harmadával megszórom, majd először alulról, majd felülről egymásra hajtjuk a tésztát. A hajtással lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe átemelem a tésztarudat. Felvert tojással lekenem, majd ugyanígy elkészítem a másik két tekercset is.

Előmelegített légkeveréses sütőben 170°C-on, kb25 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, jól záródó süteményes dobozba teszem, és csak másnap szeletelem fel, amikor már megpuhult. Sokáig eláll, ha marad belőle!

( A fénykép a tönkölylisztes-eritrites változatról készült . A leeső kis darabokból nagyon finom mézeskalácsokat lehet kiszaggatni )

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!