Hozzávalók:
- 1 db közepes, héjában főtt, áttört burgonya,
- 10 -15 dkg aktív kovász,
- 30 dkg liszt,
- só,
- kb 1,5 dl a burgonya főzőleve,
- olaj a sütéshez
Feltéthez:
- tejföl,
- áttört fokhagyma,
- reszelt sajt,
Elkészítése:
A megtisztított, felszeletelt burgonyát sós vízben puhára főzöm.Leszűröm, és a főzővizét félreteszem. A leszűrt burgonyát áttöröm, langyosra hűtöm.
A kelesztőtálba teszem a lisztet, az áttört burgonyát, és a sót. Összekeverem, majd a közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a langyos főzővízzel elkeverem kovászt. A kenyértésztánál egy kicsit lágyabb tésztát dagasztok. Letakarom, és 2-3 órát langyos helyen a duplájára kelesztem. Közben 40 percenként 2x szirom hajtogatom, 1x laminálom.
Ha megkelt, lisztezett deszkára kiborítom, annyi részre osztom, ahány és amekkora lángosokat szeretnék sütni. Mindegyik darabot cipó formára gömbölyítem, liszttel meghintem, és ruhával letakarva, még 30 percet pihentetem.
Közvetlenül a sütés előtt a cipókat kézbe veszem, és körbe-körbe haladva lángos formára nyújtogatom. A szélénél vastagabbra hagyom, a közepét viszont egészen vékonyra nyújtom. Forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm, majd papírtörlőn lecsöpögtetem.
Fokhagymás tejföllel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: