Hozzávalók:
- 2 egész csirkemellfilé,
- só,
- bors,
- 3 gerezd áttört fokhagyma,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 10 dkg vaj,
- 10-15 dkg sajt,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 5-6 oregánó levél,
- 3 egész tojás,
- liszt és kukoricapehely a panírhoz,
A sütőtökös püréhez:
- 1/2 sonkatök,
- 1 db közepes burgonya,
- só,
- 2 ek tej vagy tejszín,
- 5 dkg vaj,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- olaj,
Elkészítése:
A fűszeres vaj elkészítésével kezdem előző nap. A puha vajat a sóval, borssal, fokhagymával, a megmosott, és leszárított petrezselyemmel és az oregánóval együtt az aprítóba teszem, és krémesre keverem.
A vajas keveréket egy darab folpackra kanalazom, szaloncukor formára csomagolom, és felhasználásig a mélyhűtőbe teszem.
A csirkemellet megmosom és leszárítom. A bőrét lehúzom. A kis mell lebenyeket lemetszem és félreteszem, esetleg levesbe elhasználom.
A fél melleket lapjában ketté vágom, így 8 szeletet kapok. Két fólia között a szeleteket finoman kiklopfolom, ezzel ki is alakítom a hússzeletek alakját. Sózom, borsozom, és betöltésig a hűtőben pihentetem, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A mélyhűtőből elővett fűszeres vajat hosszában kettévágom egy forróvízbe mártott, éles késsel.
A sajtot és a vajat 8 db rúdra vágom.
2-2 rúdat a hússzeletek széléhez illesztem, a végét és az oldalát ráhajtom, majd az egészet feltekerem. Kézzel finoman meghengergetem. ( hasonló kis csomagokat készítek, mint a töltött káposztánál )
A panírozáshoz a kukoricapelyhet egy aprítóba teszem, és morzsalékosra aprítom.
Lisztbe, felvert tojásba, majd kukoricapehely morzsába forgatom. Bő, közepesen forró olajban, ( olajsütőben 160 °C ) oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára sütöm. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetem a felesleges olajat. Letakarva 10 percig pihentetem, majd éles késsel 2 cm széles szeletekre vágom.
A megtisztított burgonyát és a sütőtököt felaprítom és sós vízben puhára főzöm.
Közben a vöröshagymát felaprítom és 2 evőkanál olajon megpárolom, majd aprítóba teszem és pépesre darálom.
A megfőtt sütőtököt és burgonyát krumplitörőn átnyomom, hozzáadom a hagymapürét, a tejet, a vajat, sózom, borsozom, majd géppel habosra keverem. Habzsákba teszem és a hússzeletek mellé nyomom. Friss petrezselyemlevéllel megszórva tálalom.
Kedves Erzsi ! Bioboltban veszem ! Jó sütögetést ! Üdv: Anna
Kedves Anna!
Véletlen találtam az oldaladra. Az egyik kenyeres receptedben rozskorpát használtál. Hol lehet ilyet kapni?
Sehol nem találtam.
Köszönettel: Erzsi