Hozzávalók a tésztához:
- 26 dkg liszt,
- 12 dkg hideg, felkockázott vaj,
- csipet só,
- 1-2 ek cukor,
- 2-3 ek hideg víz,
A töltelékhez:
- 15-20 dkg citromkrém, ( lemon curd )
- 6-7 db nem túl puha körte,
- 3 ek citromlé,
- 2 ek keményítő vagy vanília puding,
- 1 db tojás a lekenéshez.
Elkészítése:
A citromkrém elkészítésével kezdem, félreteszem hűlni.
A tésztához a lisztet, a cukrot, és a sót összekeverem, majd rákockázom a vajat, és szétmorzsolom benne. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle. A tésztát folpackba csomagolom, és fél órát a hűtőben pihentetem.
A körtéket meghámozom, magházát kikanyarítom, és feldarabolom. Meglocsolom citromlével, rászórom a keményítőt, és összekeverem.
A tésztát egy sütőpapírra helyezem és lisztezett nyújtófával, kb 30 cm-es körlapot nyújtok belőle. Nem baj, ha a széle egy kissé szabálytalan. Egy gyors mozdulattal a sütőpapírt áthúzom egy üres sütőlapra, és ott folytatom tovább a munkát.
A kinyújtott tésztára a citromkrémet rákenem úgy, hogy a szélén egy 5 cm-es peremet üresen hagyok. Rászórom a körteszeleteket a citromkrémre, majd a tészta üres szélét visszahajtom a körtékre. Tojással a visszahajtott tésztaszélet lekenem, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben, kb 25-30 perc alatt készre sütöm. A süteményt sütőpapírostól átemelem egy rácsra, és ott hagyom kihűlni. A tetejét porcukorral finoman behintem.
Langyosan és hidegen egyaránt finom !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: