Hozzávalók:
- 40 dkg búzaliszt,
- 20 dkg zabliszt,
- 5 dkg zabpehely,
- 5 dkg zabkorpa,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1,5 tk só,
- 1 tk méz
- 1 ek sikér,
- 1 kk aszparginsav,
- 0,5 dl olaj,
- 4 dl langyos víz,
Elkészítése:
A liszteket, a zabkorpát, a zabpelyhet kelesztőtálba kimérem, és kézzel összekeverem. Közepébe kis mélyedést csinálok, és az élesztőt belemorzsolom, a mézet ráfolyatom, majd 2 dl langyos vízzel összekeverem.Langyos helyen az élesztő pár perc alatt felfut.
Megsózom a kenyértésztát, majd hozzáadom az aszparginsavat, a sikért, és még annyi langyos vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjak A robotgép dagasztó karjával feszes, sima tésztát dagasztok. Olajjal bekenem a tálat, megforgatom benne a kenyértésztát, majd lefedem, és langyos helyen legalább 1 órát kelesztem.
A megkelt tésztát beolajozott gyúrólapra borítom, 8 részre osztom, gombóccá formázom, és 1 órát letakarva pihenni hagyom.
Végül éles pengével ferde bevágásokat ejtek a felületükön, és langyos, sós vízzel bekenem.
A 200 °C-ra előmelegített sütő aljába vizet teszek egy edénybe, majd a zsemléket is beteszem. 20-25 perc alatt piros-ropogósra sütöm. A párologtató tálat félidőben eltávolítom, különben nem sül meg az alja.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: