Anna konyhája

Pozsonyi kifli

Hozzávalók a tésztához:

  1. 50 dkg liszt,
  2. 1 dkg só,
  3. 10 dkg zsír,
  4. 10 dkg vaj,
  5. 2 dl tej,
  6. 2 dkg élesztő,
  7. 1 ek cukor,
  8. 4 db tojássárgája,

Diótöltelék:

  1. 25 dkg darált dió,
  2. 1 csomag vaníliás cukor,
  3. 1 narancs reszelt héja,
  4. 1 tk őrölt fahéj,
  5. 10 dkg cukor,
  6. 1-2 ek méz,
  7. 1 dl víz vagy tej,

A máktöltelékhez:

  1. 25 dkg darált mák,
  2. 1 narancs reszelt héja,
  3. 2 ek házi szilvalekvár,
  4. 1 tk őrölt fahéj,
  5. 15 dkg cukor,
  6. 1 dl víz vagy tej,

Elkészítése:

A töltelék elkészítésével kezdem előző nap.

Egy tálba összekeverem a darált mákot,  a reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat és a szilvalekvárt.

 A vizet a cukorral 30 másodpercig forralom, ezzel kissé besűrítem a szirupot, majd a mákos keverékre öntöm és összekeverem. 12 órát hideg helyen pihentetem.

A darál dióval hasonlóan járok el. A szirupot itt is összekeverem a többi hozzávalóval és 12 órát pihentetem hűvös helyen. Pihentetés után egy kemény, jól formázható tölteléket kapok.

A hideg tejet egy nagyobb pohárba öntöm, beleszórom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tojássárgákat, majd összekeverem.

A tésztához a lisztet elmorzsolom a zsírral és a vajjal, közben sózom. Hozzáöntöm az élesztős tejet ( nem futtatom fel ! ) és gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tészta ne legyen túl lágy ! Fóliába csomagolom és fél órát hidegre teszem pihenni. Pihentetés után enyhén hengeresre sodrom, és 3,5 dkg-os darabokat lecsipek belőle, majd gömböket formázok. Letakarom és ismét 30 percet pihentetem hideg helyen.

A lehűlt töltelékből 2,5 dkg-os, szivar alakú hengereket sodrok, felhasználásig hűvös helyen tartom.

A tészta gombócokat oválisra sodrom ( a felületet nem kell belisztezni, nem fog leragadni, mert a tészta zsíros ), A tölteléket a tészta felső felére igazítom, a tésztát felülről ráhajtom, a szélét kicsit lenyomom, majd feltekerem, és szivar formára, simára sodrom. A diós kiflit patkó alakúra, a mákos kiflit ácskapocs alakúra hajtom.

1 tojást és 1 tojássárgáját kikeverek, a kifliket lekenem és hideg helyre teszem, amíg a tojás a felületén megszárad. A lekenést és a hidegen való pihentetést megismétlem, majd 180°C-on, 12-15 perc alatt szép piros-márványosra sütöm.

A pozsonyi kiflit Borbás Marcsi receptje alapján készítettem.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!