Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 2-3 ek tejföl,
- 3 dkg élesztő,
- 1 kk cukor,
- 1 dl tej,
- 30 dkg reszelt sajt, + a tetejére,
- 2 tojás,
- 12 g só,
Elkészítése:
A meglangyosított tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A felkockázott vajat elmorzsolom a liszttel, közben hozzáadom a sót.
A közepében mélyedést készítek, és hozzáadok 1 egész tojást és egy tojássárgáját, majd a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrom. Nem kell teljesen simára kigyúrni, csak addig amíg a tészta összeáll. Közepesen puha tésztát kell kapnom. Letakarom, és fél órát pihentetem.
Kinyújtom és gondolatban 3 részre osztom. A középső rész megszórom reszelt sajttal, majd ráhajtom az egyik oldalát. Ezt ismét megszórom sajttal és ráhajtom a másik oldalt is. Végül hosszában kettéhajtom. Fél órát ismét pihentetem, majd még kétszer megismétlem a hajtogatást.
A végén 2 cm vastagra kinyújtom, a tetejét rácsosra bevagdosom és kiszaggatom. A tetejét a tojásfehérjével lekenem, reszelt sajttal jól megszórom, és légkeverésen, 200 °C-on, 12-15 perc alatt készre sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: