Aranygaluska vanília sodóval

Hozzávalók:

  1. 50 dkg liszt,
  2. csipet só,
  3. 3 db tojássárgája,
  4. 1 ek cukor,
  5. 2,5 dkg élesztő,
  6. 2,5 dl tej,
  7. 1 citrom reszelt héja,
  8. 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin,
  9. 15 dkg darált dió,
  10. 2 ek porcukor,
  11. felmelegített sárgabarack lekvár,
  12. 10 dkg olvasztott vaj vagy vajízű margarin a tésztakorongok mártogatásához,
  13. margarin a sütőforma kikenéséhez,

A vanília sodóhoz:

  1. 5 db tojás,
  2. 1 l tej,
  3. 4-5 ek cukor,
  4. vanília,
  5. 2 dkg keményítő vagy  vanília pudingpor,

Elkészítése:

A vanília sodóval kezdem, hogy lehűljön fogyasztásig.

Felteszem a tejet forralni, belekaparom a vanília magját, és a rudat is a tejbe dobom.

A tojássárgájákhoz hozzáteszem a cukrot, pudingport, és simára keverem.

A  kikevert tojássárgáját folytonos keverés mellett lassan a tejhez hozzáöntöm. Felteszem a tűzre, és sűrűre főzöm. A tűzről leveszem és kihűlésig keverem, majd a tálaló tálba átöntöm.  Tálalásig a hűtőbe teszem.

A tejet langyosra melegítem és egy dl-t kis tálba kiöntök belőle. Hozzáadok 1 egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és 10 perc alatt hagyom felfutni.

Egy keverőtálba mérem a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a három tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a puha vajat, a tej többi részét, majd a felfuttatott élesztőt. Alacsony fordulaton legalább 10 percig dagasztom, míg szép fényes felülete lesz a tésztának. Letakarva, szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztem.

A porcukrot összekeverem a darált dióval. A vajat pedig felolvasztom.

Egy sütőtálat margarinnal alaposan kikenek, majd darált dióval  megszórom.

A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtom, majd lisztezett, 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatok, amit megmártok az olvasztott vajban és meghempergetem a darált dióban. Az előkészített sütőformába lerétegezem a tésztát legalább 3 rétegben. Közben az egyes rétegekre egy kevés sárgabarack lekvárt pötyögtetek. A forma megtöltésénél számítok rá, hogy a galuskák kb. 1,5-szeresükre nőnek sütés közben.

Újabb 30 percet kelesztem, majd légkeverésen,  170 fokosra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.

Címkék:
Tovább a blogra »