Hozzávalók:
A vanília sodóhoz:
Elkészítése:
A vanília sodóval kezdem, hogy lehűljön fogyasztásig.
Felteszem a tejet forralni, belekaparom a vanília magját, és a rudat is a tejbe dobom.
A tojássárgájákhoz hozzáteszem a cukrot, pudingport, és simára keverem.
A kikevert tojássárgáját folytonos keverés mellett lassan a tejhez hozzáöntöm. Felteszem a tűzre, és sűrűre főzöm. A tűzről leveszem és kihűlésig keverem, majd a tálaló tálba átöntöm. Tálalásig a hűtőbe teszem.
A tejet langyosra melegítem és egy dl-t kis tálba kiöntök belőle. Hozzáadok 1 egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és 10 perc alatt hagyom felfutni.
Egy keverőtálba mérem a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a három tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a puha vajat, a tej többi részét, majd a felfuttatott élesztőt. Alacsony fordulaton legalább 10 percig dagasztom, míg szép fényes felülete lesz a tésztának. Letakarva, szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztem.
A porcukrot összekeverem a darált dióval. A vajat pedig felolvasztom.
Egy sütőtálat margarinnal alaposan kikenek, majd darált dióval megszórom.
A megkelt tésztát 3 cm vastagságúra nyújtom, majd lisztezett, 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatok, amit megmártok az olvasztott vajban és meghempergetem a darált dióban. Az előkészített sütőformába lerétegezem a tésztát legalább 3 rétegben. Közben az egyes rétegekre egy kevés sárgabarack lekvárt pötyögtetek. A forma megtöltésénél számítok rá, hogy a galuskák kb. 1,5-szeresükre nőnek sütés közben.
Újabb 30 percet kelesztem, majd légkeverésen, 170 fokosra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.