Anna konyhája

Mustáros sertésoldalas gombamártással és fokhagymás krumplipürével

Hozzávalók:

  1. 8 szelet sertésoldalas,
  2. 1 dl olívaolaj,
  3. 2 ek mustár,
  4. 2 -2 szál kakukkfű és rozmaringág,
  5. só,
  6. bors,
  7. 5-6 gerezd fokhagyma,
  8. 2 dl fehérbor,

A gombamártáshoz:

  1. 60 dkg vegyes erdei gomba,
  2. 10 dkg vaj,
  3. 4 gerezd fokhagyma,
  4. 2 dl tejszín,
  5. 1 dl fehérbor,
  6. 1 ek étk. keményítő,

Burgonyapüréhez:

  1. 80 dkg főznivaló burgonya,
  2. só,
  3. bors,
  4. 5 dkg vaj,
  5. tejszín,
  6. szerecsendió,
  7. ízlés szerint sült fokhagyma,

Elkészítése:

A húst sózom, borsozom. Az olívaolajat, a kakukkfüvet és a rozmaringot mozsárban pépesítem,  hozzákeverem a mustárt, majd  alaposan beledörzsölöm a hússzeletekbe. Beleteszem a sütőtálba, mellédobom a fokhagyma gerezdeket, aláöntöm a fehérbort, lefedem és egy éjszakára a hűtőbe pihentetem. 

Másnap 170 °C-on, 2-2,5 órát sütöm. Ha a hús megpuhult a fedőt leveszem és pár percig pirítom.

A hús alól a szaftot leöntöm, a fokhagyma gerezdeket kiszedem és félreteszem. A húst lefedem és melegen tartom.

A gombamártáshoz a megtisztított gombákat felaprítom és egy felforrósított, száraz serpenyőben lepirítom, majd kiszedem és félreteszem.

A serpenyőben megolvasztom a vajat, megpirítom rajta az áttört fokhagymát, rádobom a lepirított gombát, tovább keverem, majd felöntöm a fehérborral és elpárologtatom róla. Végül ráöntöm  tejszínt jól kiforralom, majd egy kevés vízzel kikevert keményítővel besűrítem a mártást.

A krumplipüréhez a megtisztított és felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomóval pürésítem, majd hozzákeverem a vajat, a tejszínt és a félretett sült fokhagymából pár gerezddel ízesítem. Az egészet alaposan kihabosítom.

Tálalásnál a tányéron ellapítok egy adagnyi pürét, ráhelyezem az oldalast, majd gazdagon mehet rá a gombamártás és a félretett ízes-pépes sült fokhagymagerezdek.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!