Hozzávalók:
- 8 szelet sertésoldalas,
- 1 dl olívaolaj,
- 2 ek mustár,
- 2 -2 szál kakukkfű és rozmaringág,
- só,
- bors,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- 2 dl fehérbor,
A gombamártáshoz:
- 60 dkg vegyes erdei gomba,
- 10 dkg vaj,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 dl tejszín,
- 1 dl fehérbor,
- 1 ek étk. keményítő,
Burgonyapüréhez:
- 80 dkg főznivaló burgonya,
- só,
- bors,
- 5 dkg vaj,
- tejszín,
- szerecsendió,
- ízlés szerint sült fokhagyma,
Elkészítése:
A húst sózom, borsozom. Az olívaolajat, a kakukkfüvet és a rozmaringot mozsárban pépesítem, hozzákeverem a mustárt, majd alaposan beledörzsölöm a hússzeletekbe. Beleteszem a sütőtálba, mellédobom a fokhagyma gerezdeket, aláöntöm a fehérbort, lefedem és egy éjszakára a hűtőbe pihentetem.
Másnap 170 °C-on, 2-2,5 órát sütöm. Ha a hús megpuhult a fedőt leveszem és pár percig pirítom.
A hús alól a szaftot leöntöm, a fokhagyma gerezdeket kiszedem és félreteszem. A húst lefedem és melegen tartom.
A gombamártáshoz a megtisztított gombákat felaprítom és egy felforrósított, száraz serpenyőben lepirítom, majd kiszedem és félreteszem.
A serpenyőben megolvasztom a vajat, megpirítom rajta az áttört fokhagymát, rádobom a lepirított gombát, tovább keverem, majd felöntöm a fehérborral és elpárologtatom róla. Végül ráöntöm tejszínt jól kiforralom, majd egy kevés vízzel kikevert keményítővel besűrítem a mártást.
A krumplipüréhez a megtisztított és felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomóval pürésítem, majd hozzákeverem a vajat, a tejszínt és a félretett sült fokhagymából pár gerezddel ízesítem. Az egészet alaposan kihabosítom.
Tálalásnál a tányéron ellapítok egy adagnyi pürét, ráhelyezem az oldalast, majd gazdagon mehet rá a gombamártás és a félretett ízes-pépes sült fokhagymagerezdek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: