Anna konyhája

Dagasztás nélküli házi kenyér

Jim Lahey eredeti receptje alapján:

Hozzávalók:

  1. 43 dkg liszt (BL80, BL55), 
  2. 1 tk porélesztő,
  3. 1,5 tk só,
  4. 4 dl víz,
  5. olívaolaj,
  6. kukoricaliszt,

Elkészítése:

Egy edényben összekeverem a lisztet, az élesztőt és a sót. Hozzáadom a 4 dl vizet, és elkeverem. Egy ragacsos tésztát kapok, de ilyennek kell lennie. Egy kelesztő tálat vékonyan bekenek olíva olajjal, beleteszem a tésztát, majd az edényt lezárom, és hagyom legalább 12, de akár 18 órán át kelni  szoba hőmérsékleten.

A tészta biztosan készen van, ha a felülete buborékos. Belisztezem a gyúródeszkát, ráborítom a tésztát és azt is belisztezem, majd egyszer vagy kétszer meghajtogatom. Visszateszem a kilisztezett kelesztőtálba és lefedve hagyom 15 percig pihenni.

Ismét enyhén lisztezett felületre borítom a kenyeret és kerekre formázom.

Kelesztő kosarat kibélelek egy konyharuhával, kukoricaliszttel alaposan behintem, és hajtogatással lefelé belehelyezem a kenyeremet. Megszórom kukoricaliszttel, betakarom konyharuhával, és legalább két órát langyos helyen kelesztem, amíg duplájára nem nő.

Alsó-felső sütésen, 230 °C-ra előmelegítem a sütőt egy fedeles jénai tállal együtt. Ha a tészta megkelt, kiveszem a sütőből a jénai tálat és a konyharuha segítségéven a kenyeret a forró tálba fordítom. Lefedem és 30 percig így sütöm, majd, ha színesedni kezd a kenyér a tetőt leveszem, és újabb 30 percig sütöm, amíg a kenyér héja szép piros-ropogós lesz. A kisült kenyeret rácsra kiborítom, vízzel azonnal bespriccelem, majd a rácson hagyom kihűlni.

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!