Anna konyhája

Kölesfelfújt szilvaöntettel

Hozzávalók:

  1. 25 dkg köles,
  2. 7 dl tej,
  3. 2 dl víz,
  4. 1 mk eritrit steviával, vagy porcukor ízlés szerint,
  5. 1 tk vanília kivonat,
  6. 5 dkg vaj,
  7. 4 db tojás,

A szilvaöntethez:

  1. 50 dkg szilva,
  2. 1 csapott tk eritrit steviával vagy porcukor ízlés szerint,
  3. őrölt fahéj,
  4. 1/2 citrom leve,
  5. 1 mk étk. keményítő,

Elkészítése:

A szilvaöntettel kezdem. A megmosott szilvákat kimagozom és felnegyedelem. Egy kisebb edénybe teszem, hozzákeverem a keményítőt, édesítem eritrittel, ízesítem őrölt fahéjjal és citromlével, majd 1-2 percig forralom. A szebb szilvadarabokat kiveszem belőle, a többit összeturmixolom, majd egy szűrőn átpasszírozom. Egy kisebb tálaló tálba kiöntöm, a félretett szilvaszemeket hozzákeverem, majd tálalásig félreteszem.

A kölest egy szűrőbe öntöm és folyó víz alatt átmosom. Átöntöm egy edénybe, ráöntöm a vizet és a tejet, majd takarék lángon addig főzöm, amíg az összes folyadékot magába szívta, és a  köles elkezd puhulni. Akkor a tűzről leveszem, lefedem és gőzében hagyom teljesen megpuhulni.

Közben az édesítőszert habosra keverem a tojások sárgájával és a vaníliával. A tojásfehérjéket egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verem.

Ha a köles már langyosra hűlt hozzákeverem a vajat, a tojássárgáját, majd a keményre vert fehérjét is óvatosan hozzá adagolom.

Egy kb 20 x 30 cm-es tepsit vajjal kikenek, zsemlemorzsával megszórom, majd a köles-masszát egyenletesen belesimítom.

180 °C-on, légkeverésen, kb 40-45 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

Még melegen szilvaöntettel tálalom.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!