Hozzávalók a tésztához:
- 1,25 dl tej,
- 1 tk + 5 dkg cukor,
- 2 dkg friss élesztő,
- 25 dkg liszt,
- só,
- 5 dkg vaj,
- 2 db tojássárgája,
Töltelék:
- 25 dkg mogyorókrém,
- 2 tojásfehérje,
- 1 mk őrölt fahéj,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 10 dkg durvára őrölt mogyoró,
Elkészítése:
A mogyorókrémet előző nap elkészítem, de ennek híján a bolti is jó.
A kimért mogyorókrémet mikróban meglangyosítom, belekeverem a fűszereket, a tojásfehérjéket, és alaposan kikeverem.
A tejet meglangyosítom, feloldok benne 1 tk cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
Keverőtálba kimérem a lisztet, hozzáadom a cukrot és a sót, majd a közepébe mélyedést csinálok és hozzáadom a megpuhított vajat, a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt. Simára dagasztom a tésztát. Lisztezett deszkán kézzel átgyúrom, majd visszateszem a keverőtálba, letakarom egy konyharuhával és langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre kiborítom és kb 30 x 40 cm -es téglalappá kisodrom. Rásimítom a tölteléket, megszórom a durvára darált mogyoró felével. Kb 4 cm-es csíkokra felvágom a tésztát. Az első csíkot feltekerem és egy kivajazott kapcsos tortaforma közepére helyezem, majd egymás után köré tekerem a többi tésztacsíkot is.
Négy evőkanál tejet felmelegítek, 1 csomag vaníliás cukort feloldok benne, majd a csiga tetejét lekenem a felével.
Alsó-felső sütésen, 180 °C-on, kb 20-25 perc alatt készre sütöm. Az utolsó 5 percben még a maradék tejjel meglocsolom a csiga tetejét, és még 5 percig sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: