Hozzávalók a palacsintához: ( kb 15-20 db )
- 20 dkg liszt,
- 2 dl szódavíz,
- 3 dl tej,
- 2 db tojás,
- csipet só,
A töltelékhez:
- 25 dkg túró,
- csipet só,
- 1 ek tejföl,
- ízlés szerint porcukor vagy édesítőszer,
- 2 dl habtejszín,
- 1 csomag habfixáló,
- 1 ek vaníliakivonat,
A vanília öntethez:
- 3 tojás sárgája,
- 5 dkg cukor,
- 1 tk étkezési keményítő,
- 1 rúd vanília vagy 2 ek vanília kivonat,
- 5 dl tej vagy tejszín,
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban csomómentesre keverem, a tejet részletekben adagolva hozzá. Enyhén kiolajozott, tapadásmentes, teflon palacsintasütőben szépen eloszlatok egy adag tésztát. Közepes lángon 1-2 perc alatt megsütöm az egyik, majd újabb 1 perc alatt a másik oldalát is.
A töltelékhez a túrót összekeverem a tejföllel, a vaníliával és ízlés szerint porcukorral vagy édesítőszerrel. Botmixerrel krémesre turmixolom.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verem, majd óvatosan a túrókrémbe keverem.
A palacsintákat két evőkanálnyi túrókrémmel bekenem, majd hagyományos módon feltekerem.
Az öntethez a vaníliarudat hosszában kettévágom, és a magját kikaparom. A tejszínnel együtt, alacsony hőmérsékleten felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.
Közben a tojássárgájákat, cukrot és keményítőt kikeverem.
A vaníliarudat kiveszem a felmelegített tejszínből, majd állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.
Visszaöntöm a vaníliakrémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni.
A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.
A palacsintákat a vaníliakrémmel leöntve frissen tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: