A torta alaphoz:
A csokoládé mousse-hoz:
Elkészítése:
Nekem nagyon bevált a sütés nélküli torták esetében az írásvetítő fólia használata a fém tortaforma oldalának kibéleléséhez. A krém nem érintkezik a fémmel és egy mozdulattal eltávolítható.
Az alaphoz a vajat a mikróban megolvasztom. A zabkekszet egy mozsárban durvára összetöröm.
Egy tálban az összetört kekszet és a pörkölt, aprított mogyorót összemorzsolom az olvasztott vajjal.
Egy 20 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába egyenletesen szétterítem a tésztamorzsát, majd erőteljesen belenyomkodom. Felhasználásig a hűtőbe teszem.
A gesztenyemousse-hoz a gesztenyepürét a cukorral és a tejjel simára összedolgozom. Ezután forrásig melegítem, és feloldom a gesztenyés masszában az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, és két részletben óvatosan a gesztenyés masszához forgatom.
Előveszem a tortaformát és az oldalát fóliával kibélelem, majd a gesztenyemousse-t az alapra rásimítom, és a hűtőbe visszateszem. Akkor folytatom tovább a munkát ,amikor a mousse teljesen megkötött.
A csokoládémousse-hoz a tejben elkeverem a tojássárgáját, és csípősre melegítem (kb. 80 fok), majd feloldom benne a felaprított csokoládét és az előzőleg hideg vízben megáztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. Langyosra kihűtöm. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, majd a langyosra hűlt csokoládés krémhez forgatom. A csokimousse-t a megkötött gesztenyemoussera simítom, majd a hűtőbe visszateszem. Legalább egy éjszakát a hűtőben hagyom összeérni a tortát.
Tálalás előtt leveszem a tortaforma oldalát, óvatosan lehúzom az oldaláról a fóliát, majd csokiforgáccsal díszítem.