Gesztenye-csoki mousse torta

A torta alaphoz:

  1. 20 dkg zabkeksz,
  2. 5 dkg pirított, durvára aprított mogyoró,
  3. 8 dkg vaj,

A csokoládé mousse-hoz:

  1. 2 tojássárgája,
  2. 1 dl tej,
  3. 10 dkg 70 %-os étcsokoládé,
  4. 5 dkg tejcsokoládé,
  5. 1 és 3/4 lapzselatin,
  6. 1,5 dl habtejszín hidegen,
  7. 1 csomag habfixáló,
 
A gesztenyemousse-hoz:
  1. 20 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyepüré,
  2. 5 dkg nádcukor,
  3. 0,6 dl tej,
  4. 3,5 lapzselatin,
  5. 3 dl habtejszín,
  6. 2 csomag habfixáló

Elkészítése:

Nekem nagyon bevált a sütés nélküli torták esetében az írásvetítő fólia használata a fém tortaforma oldalának kibéleléséhez. A krém nem érintkezik a fémmel és egy mozdulattal eltávolítható. 

Az alaphoz a vajat a mikróban megolvasztom. A zabkekszet egy mozsárban durvára összetöröm.

Egy tálban az összetört kekszet és a pörkölt, aprított mogyorót összemorzsolom az olvasztott vajjal.

Egy 20 cm átmérőjű csatos tortaforma aljába egyenletesen szétterítem a tésztamorzsát, majd erőteljesen belenyomkodom. Felhasználásig a hűtőbe teszem.

A gesztenyemousse-hoz a gesztenyepürét a cukorral és a tejjel simára összedolgozom. Ezután forrásig melegítem, és feloldom a gesztenyés masszában az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, és két részletben óvatosan a gesztenyés masszához forgatom.

Előveszem a tortaformát és az oldalát fóliával kibélelem, majd a gesztenyemousse-t az alapra rásimítom, és a hűtőbe visszateszem. Akkor folytatom tovább a munkát ,amikor a mousse teljesen megkötött.

A csokoládémousse-hoz a tejben elkeverem a tojássárgáját, és csípősre melegítem (kb. 80 fok), majd feloldom benne a felaprított csokoládét és az előzőleg hideg vízben megáztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. Langyosra kihűtöm. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, majd a langyosra hűlt csokoládés krémhez forgatom.  A csokimousse-t a megkötött gesztenyemoussera simítom, majd a hűtőbe visszateszem. Legalább egy éjszakát a hűtőben hagyom összeérni a tortát.

Tálalás előtt leveszem a tortaforma oldalát, óvatosan lehúzom az oldaláról a fóliát, majd csokiforgáccsal díszítem.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »