Anna konyhája

Békebeli kovászos vajaskifli

Hozzávalók: (10 db )

  1. 48 dkg BL55 finomliszt vagy BL80-as kenyérliszt,
  2. 2 dkg Tk tönkölyliszt,
  3. 20 dkg aktív kovász,
  4. 1,5 -2 dl langyos tej
  5.  1 dl víz,
  6. 2,5 dkg vaj,
  7. 1 ek cukor,
  8. só,
  9. langyos tej és nagyszemű só a tetejére

Elkészítése:

A kovászhoz öntöm a langyos tejet és a vizet, és elkeverem, majd hozzáadom a többi belevalót, kivéve a langyos vajat. Addig dagasztom, amíg a tészta teljesen összeáll, majd hozzáadom a vajat. Teljesen simára, feszesre kidagasztom a tésztát, majd vékonyan kiolajozott kelesztőtálba teszem.

30 percenként, 3x hajtogatom, 1x laminálom, majd 3-4 órán keresztül kelesztem szobahőmérsékleten.

A duplájára kelt tésztát kiborítom, 10 darabra osztom, majd egyenként meggömbölyítem, és letakarva 1,5 órát pihentetem.

Nyújtófával először oválisra sodrom, majd jobbra-balra-lefelé irányultsággal háromszög alakúra, vékonyra sodrom. Fentről kezdve kezdem feltekerni, a tenyeremmel szorosan tartva és a széle felé kisodorva. Enyhén kifli alakúra görbítem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön. Ruhával letakarva min. 2 órát tovább kelesztem, majd ujjpróbával ellenőrzöm, hogy megkelt-e. Ha az ujjammal megnyomom a tészta felületét és az lassan visszajön, csak egy enyhe ujjnyom marad utána, akkor készen állnak a kiflik a sütésre. 

Langyosra melegített tejjel a tetejüket lekenem, majd nagyszemű sóval megszórom.

Gőzös sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!