Hozzávalók: (10 db )
- 48 dkg BL55 finomliszt vagy BL80-as kenyérliszt,
- 2 dkg Tk tönkölyliszt,
- 20 dkg aktív kovász,
- 1,5 -2 dl langyos tej
- 1 dl víz,
- 2,5 dkg vaj,
- 1 ek cukor,
- só,
- langyos tej és nagyszemű só a tetejére
Elkészítése:
A kovászhoz öntöm a langyos tejet és a vizet, és elkeverem, majd hozzáadom a többi belevalót, kivéve a langyos vajat. Addig dagasztom, amíg a tészta teljesen összeáll, majd hozzáadom a vajat. Teljesen simára, feszesre kidagasztom a tésztát, majd vékonyan kiolajozott kelesztőtálba teszem.
30 percenként, 3x hajtogatom, 1x laminálom, majd 3-4 órán keresztül kelesztem szobahőmérsékleten.
A duplájára kelt tésztát kiborítom, 10 darabra osztom, majd egyenként meggömbölyítem, és letakarva 1,5 órát pihentetem.
Nyújtófával először oválisra sodrom, majd jobbra-balra-lefelé irányultsággal háromszög alakúra, vékonyra sodrom. Fentről kezdve kezdem feltekerni, a tenyeremmel szorosan tartva és a széle felé kisodorva. Enyhén kifli alakúra görbítem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön. Ruhával letakarva min. 2 órát tovább kelesztem, majd ujjpróbával ellenőrzöm, hogy megkelt-e. Ha az ujjammal megnyomom a tészta felületét és az lassan visszajön, csak egy enyhe ujjnyom marad utána, akkor készen állnak a kiflik a sütésre.
Langyosra melegített tejjel a tetejüket lekenem, majd nagyszemű sóval megszórom.
Gőzös sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: