Hozzávalók a tésztához: ( 4 db )
- 30 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- só,
- 4 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 2 tk olaj,
- kb 1,2 dl langyos tej,
A lekenéshez:
- 10 dkg olvasztott vaj,
A töltelékhez tetszés szerint: vaníliás cukor,fahéjas cukor,lekvár,mogyorókrém, reszelt sajt….stb
Elkészítése:
A tejet egy tk cukorral meglangyosítom és belemorzsolva az élesztőt, pár perc alatt felfuttatom.
A liszthez hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a többi cukrot, a sót, a tojást, és elkezdem dagasztani. Amikor kezd összeállni a tészta, hozzáadom az olajat. Addig dagasztom, amíg hólyagos lesz és elválik az edény falától. Olajjal nagyon vékonyan kikent kelesztőtálba teszem és egy óra alatt a duplájára kelesztem.
A tálból kiborítom és négy részre osztom, majd gombócokat formázok. Ruhával letakarva 1 órát pihentetem.
Egyenként 30 x 40 cm-es téglalappá kinyújtom, az olvasztott vajjal lekenem. A vajas felületre szórom a tölteléket: – vaníliás cukrot, fahéjas cukrot, cukrozott mákot, diót..stb, vagy a hosszabbik oldalán egy csíkban felhalmozom: lekvár, mogyorókrém, stb.. – és feltekerem, majd lazára felcsavarom csigavonalban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejüket megkenem olvasztott vajjal és legalább fél órát hagyom még kelni.
180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm, rácson hagyom kihűlni. Porcukorral megszórva tálalom.
A mi briósunkhoz képest nagyobb és laposabb, de fantasztikusan finom, puha, leveles !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: