Anna konyhája

Spanyol briós – ensaimada

Hozzávalók a tésztához: ( 4 db )

  1. 30 dkg liszt,
  2. 2 dkg élesztő,
  3. só,
  4. 4 dkg cukor,
  5. 1 tojás,
  6. 2 tk olaj,
  7. kb 1,2 dl langyos tej,

A lekenéshez:

  1. 10 dkg olvasztott vaj,

A töltelékhez tetszés szerint: vaníliás cukor,fahéjas cukor,lekvár,mogyorókrém, reszelt sajt….stb

Elkészítése:

A tejet egy tk cukorral meglangyosítom és belemorzsolva az élesztőt, pár perc alatt felfuttatom.

A liszthez hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a többi cukrot, a sót, a tojást, és elkezdem dagasztani. Amikor kezd összeállni a tészta, hozzáadom az olajat. Addig dagasztom, amíg hólyagos lesz és elválik az edény falától. Olajjal nagyon vékonyan kikent kelesztőtálba teszem és egy óra alatt a duplájára kelesztem.

A tálból kiborítom és négy részre osztom, majd gombócokat formázok. Ruhával letakarva 1 órát pihentetem.

Egyenként 30 x 40 cm-es téglalappá kinyújtom, az olvasztott vajjal lekenem. A vajas felületre szórom a tölteléket: – vaníliás cukrot, fahéjas cukrot, cukrozott mákot, diót..stb, vagy a hosszabbik oldalán egy csíkban felhalmozom: lekvár, mogyorókrém, stb..    – és feltekerem, majd lazára felcsavarom csigavonalban.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejüket megkenem olvasztott vajjal és legalább fél órát hagyom még kelni.

180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm,  rácson hagyom kihűlni. Porcukorral megszórva tálalom.

A mi briósunkhoz képest nagyobb és laposabb, de fantasztikusan finom, puha, leveles !

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!