Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb,
- 30 dkg zöldbab,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 1 db zöldpaprika,
- 1 dl paradicsomlé,
- 1 mokkáskanál köménymag,
- 1 evőkanál pirospaprika,
- 2 dl tejföl,
- 2 evőkanál finomliszt,
- só,
- őrölt fekete bors,
A burgonyafánkhoz:
- 30 dkg C-típusú, lisztesebb burgonya,
- kb 20 dkg liszt,
- 1 db tojás,
- 4 dkg margarin,
- 1,5 dkg élesztő,
- só,
- tej,
Elkészítése:
A burgonyafánkhoz a megtisztított és felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzöm.
Krumplinyomóval áttöröm és hűlni hagyom.
Közben 2 ek langyos tejbe az élesztőt belemorzsolom, és pár perc alatt felfuttatom.
Az áttört burgonyára rászórom a lisztet, hozzáadom a tojást, a margarint, végül a felfuttatott élesztőt és összedolgozom. Kilisztezett kelesztőtálba teszem, letakarom és langyos helyen a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára kiborítom, kézzel vagy sodrófával kicsit elnyújtom, majd kis átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatok. Letakarva hagyom pihenni, amíg az olaj 170 °C-ra felmelegszik, majd aranybarna kis fánkokat sütök. Papírszalvétára kiszedve lecsöpögtetem.
A raguhoz a sertéscombot, a szalonnát, és a paprikát kockákra vágom. A vöröshagymát felaprítom. A zöldbabot 2-3 centisre darabolom.
A szalonnát zsírjára kisütöm. Ráteszem a vöröshagymát és üvegesre pirítom. Rányomom a fokhagymát, rászórom a köményt, és pár percig együtt pirítom, majd hozzáadom a zöldpaprikát, és a felszeletelt húst is. Sózom, borsozom, 10 percig pirítom, majd hozzáöntöm a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy a húst puhára tudjam benne párolni. Amikor a hús kezd puhulni, hozzáadom a zöldbabot. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótolom.
Ha a hús és a bab is megpuhult összekeverem a lisztet és a pirospaprikát a tejföllel, és behabarom a tokányt. Egyet forralok rajta és burgonyafánkkal tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: