Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg burgonya,
- só,
- 1 ek zsír,
- 1 tojássárgája,
- 10-15 dkg rétesliszt,
A káposztához:
- 1 kis fej káposzta,
- só,
- bors,
- 1 ek zsír,
- 1 ek cukor,
A töltelékhez:
- 30 dkg darált hús,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- olaj,
- só,
- bors,
- 1 kk majoránna,
- 1 tk őrölt pirospaprika,
Elkészítése:
A káposztával kezdem. A káposztát aprítóba teszem és felaprítom. Lesózom, állni hagyom, majd a keletkező levet kinyomkodom. Egy nagyobb serpenyőben 1 ek zsírt felmelegítek, a cukrot karamellizálom rajta, majd rádobom a káposztát és kevergetve megpárolom, a végén borssal ízesítem.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ráteszem a darált húst és kevergetve párolom. Közben fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, végül a pirospaprikával.
A derelyetésztához a burgonyákat héjában megfőzöm, majd megtisztítom, áttöröm, és hűlni hagyom. Mikor langyos hozzáteszem a zsiradékot, a tojássárgáját, megsózom, majd összedolgozom annyi liszttel amennyit felvesz. Puha, de könnyen dolgozható tésztát kell kapjak. A munkafelületet folyamatosan lisztezni kell, mert különben a tészta könnyen leragad.
Vékonyra kinyújtom, majd 10 cm átmérőjű köröket szaggatok. A derelye formába illesztem a tésztát, a közepébe teszek egy kiskanálnyit a húsos töltelékből, majd a formázóval összenyomom a megtöltött tésztát. A végén a leeső tésztadarabokat ismét összegyúrom, és ugyanígy betöltöm.
Forrásban lévő, sós vízben kisebb adagokban kifőzöm a derelyéket. Miután feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem, lecsöpögtetem és óvatosan a káposztába forgatom.
Színes, őrölt borssal alaposan megszórom és melegen tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: