Anna konyhája

Húsos-káposztás derelye

Hozzávalók a tésztához:

  1. 30 dkg burgonya,
  2. só,
  3. 1 ek zsír,
  4. 1 tojássárgája,
  5. 10-15 dkg rétesliszt,

A káposztához:

  1. 1 kis fej káposzta,
  2. só,
  3. bors,
  4. 1 ek zsír,
  5. 1 ek cukor,

A töltelékhez:

  1. 30 dkg darált hús,
  2. 1 fej vöröshagyma,
  3. 3 gerezd fokhagyma,
  4. olaj,
  5. só,
  6. bors,
  7. 1 kk majoránna,
  8. 1 tk őrölt pirospaprika,

Elkészítése:

A káposztával kezdem. A káposztát aprítóba teszem és felaprítom. Lesózom, állni hagyom, majd a keletkező levet kinyomkodom. Egy nagyobb serpenyőben 1 ek zsírt felmelegítek, a cukrot karamellizálom rajta, majd rádobom a káposztát és kevergetve megpárolom, a végén borssal ízesítem.

Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Ráteszem a darált húst és kevergetve párolom. Közben fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, végül a pirospaprikával.

A derelyetésztához a burgonyákat héjában megfőzöm, majd megtisztítom, áttöröm, és hűlni hagyom. Mikor langyos hozzáteszem a zsiradékot, a tojássárgáját, megsózom, majd összedolgozom annyi liszttel amennyit felvesz. Puha, de könnyen dolgozható tésztát kell kapjak. A munkafelületet folyamatosan lisztezni kell, mert különben a tészta könnyen leragad.

Vékonyra kinyújtom, majd 10 cm átmérőjű köröket szaggatok. A derelye formába illesztem a tésztát, a közepébe teszek egy kiskanálnyit a húsos töltelékből, majd a formázóval összenyomom a megtöltött tésztát. A végén a leeső tésztadarabokat ismét összegyúrom, és ugyanígy betöltöm.

Forrásban lévő, sós vízben kisebb adagokban kifőzöm a derelyéket. Miután feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzöm, majd szűrőkanállal kiszedem, lecsöpögtetem és óvatosan a káposztába forgatom.

Színes, őrölt borssal alaposan megszórom és melegen tálalom.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!