Hozzávalók:
- 20 dkg zabkeksz,
- 8 dkg vaj,
- 1/2 citrom reszelt héja,
A krémhez:
- 40 dkg málna vagy eper,
- 25 g porzselatin,
- 75 dkg natúr görög joghurt,
- 10-15 dkg porcukor,
- 3 dl habtejszín,
- 1 ek vanília kivonat,
A zselatin bevonathoz :
- 3-3,5 dl leszűrt eperlé, ( ha kevés vízzel pótolom )
- 1 tasak tortazselé,
- 1 ek cukor,
A díszítéshez :
- 1 dl habtejszín,
- 1/2 csomag habfixáló.
Elkészítése:
Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírból kivágott körlappal, az oldalát pedig sütőpapír csíkkal kibélelem.
A kekszet egy mozsárban összetöröm, majd összekeverem a megolvasztott vajjal. A tortaforma aljába nyomkodom, majd a hűtőbe teszem dermedni.
A málnát 1/2 dl vízzel és 1 ek cukorral felteszem a tűzre, és addig melegítem, amíg a cukor elolvad, majd a keletkező levet leszűröm és félreteszem a torta végső bevonásához. A málna sűrűjét botmixerrel pürésítem, majd egy szitán áttöröm. ( az epret nem kell átpasszírozni )
A zselatint egy kevés hideg vízben megáztatom, és hagyom megduzzadni.
A joghurtot összekeverem a porcukorral és a vaníliával, majd három felé osztom.
A joghurt krém 1/3-t összekeverem a málnapép felével.
A zselatin 1/3-át a mikróban óvatosan megolvasztom ( nem forralom ! ), és a málnás joghurtkrémbe keverem.
A tejszínt kemény habbá verem , majd óvatosan a krémhez forgatom.
Ráöntöm a krémet a kekszalapra, elsimítom, majd visszateszem a hűtőbe dermedni.
A joghurtkrém feléhez hozzákeverek 1 dl keményre vert tejszínhabot, a megmaradt és felolvasztott zselatin felével együtt. A tortaformába simítom, és visszateszem a hűtőbe.
Végül az utolsó adag joghurtkrémhez keverem a maradék málnapépet, majd óvatosan beleforgatom az 1 dl felvert tejszínt, a maradék, megolvasztott zselatinnal együtt. Utolsó rétegként a tortaformába simítom és ismét visszateszem a hűtőbe.
Amikor a krém teljesen lehűlt és megdermedt, elkészítem a málnás zselatin réteget.
A leszűrt málnalevet összekeverem a cukorral és a tortazselével, majd forrásig főzöm. Pár percig kevergetve hűtöm, majd a torta tetejére öntöm.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, habzsákba kanalazom és a torta szélét díszítem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: