Anna konyhája

Mákostészta-felfújt vanília sodóval

Hozzávalók egy kb 20cm-es kerek sütőformához::

  1. 30 dkg szélesmetélt , ( durumlisztből )
  2. 15-20 dkg darált mák,
  3. 10 dkg porcukor, ( 3 dkg eritrit steviával )
  4. 3 tojás,
  5. 1 dl tejföl,
  6. 5 dkg cukor, ( 1 tk eritrit steviával )
  7. 2-3 ek vanília kivonat vagy 2 cs vaníliás cukor,
  8. vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez,

A sodóhoz:

  1. 3 tojás sárgája,
  2. 5 dkg cukor, ( vagy fruktóz )
  3. 1 tk étkezési keményítő,
  4. 1 rúd vanília vagy 2 ek vanília kivonat,
  5. 5 dl tej vagy tejszín,

Elkészítése:

A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzöm, majd leszűröm.

A sütőformát kivajazom. A mákot összekeverem a porcukorral, majd a tésztával összeforgatom.

A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, a vaníliával és a tejföllel. A tojásfehérjéket csipet só hozzáadásával kemény habbá verem, majd óvatosan a tojássárgájához keverem. Végül a tojásos keveréket összeforgatom a mákos tésztával és a sütőforma aljában elterítem.

180 °C-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Melegen szeletelve, hideg sodóval leöntve tálalom.

A sodónál megmaradt tojásfehérjéket 8-10 dkg cukorral kemény habbá verve és a sütési idő felénél a tészta tetején elsimítva, tovább lehet fokozni még az élvezeteket, de én ezt elhagytam.

A sodóhoz a vaníliarudat hosszában kettévágom, és a magját kikaparom. A tejszínnel együtt, alacsony hőmérsékleten felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.

Közben a tojássárgájákat, cukrot és keményítőt kikeverem.

A vaníliarudat kiveszem a felmelegített tejszínből, majd állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.

Visszaöntöm a vaníliakrémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni.

A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!