Hozzávalók egy kb 20cm-es kerek sütőformához::
- 30 dkg szélesmetélt , ( durumlisztből )
- 15-20 dkg darált mák,
- 10 dkg porcukor, ( 3 dkg eritrit steviával )
- 3 tojás,
- 1 dl tejföl,
- 5 dkg cukor, ( 1 tk eritrit steviával )
- 2-3 ek vanília kivonat vagy 2 cs vaníliás cukor,
- vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez,
A sodóhoz:
- 3 tojás sárgája,
- 5 dkg cukor, ( vagy fruktóz )
- 1 tk étkezési keményítő,
- 1 rúd vanília vagy 2 ek vanília kivonat,
- 5 dl tej vagy tejszín,
Elkészítése:
A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzöm, majd leszűröm.
A sütőformát kivajazom. A mákot összekeverem a porcukorral, majd a tésztával összeforgatom.
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, a vaníliával és a tejföllel. A tojásfehérjéket csipet só hozzáadásával kemény habbá verem, majd óvatosan a tojássárgájához keverem. Végül a tojásos keveréket összeforgatom a mákos tésztával és a sütőforma aljában elterítem.
180 °C-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Melegen szeletelve, hideg sodóval leöntve tálalom.
A sodónál megmaradt tojásfehérjéket 8-10 dkg cukorral kemény habbá verve és a sütési idő felénél a tészta tetején elsimítva, tovább lehet fokozni még az élvezeteket, de én ezt elhagytam.
A sodóhoz a vaníliarudat hosszában kettévágom, és a magját kikaparom. A tejszínnel együtt, alacsony hőmérsékleten felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.
Közben a tojássárgájákat, cukrot és keményítőt kikeverem.
A vaníliarudat kiveszem a felmelegített tejszínből, majd állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.
Visszaöntöm a vaníliakrémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni.
A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: