Anna konyhája

Hólabda vagy kozáksapka

Hozzávalók a tésztához:

  1. 25 dkg liszt,
  2. 20 dkg porcukor,
  3. 8 tojás,
  4. 8 ek liszt,
  5. 3 ek holland kakaópor,
  6. 1 csomag sütőpor,

A krémhez:

  1. 6 dl tej,
  2. 6 ek liszt,
  3. 25 dkg vaj vagy vajízű margarin,
  4. 4 ek porcukor,
  5. 2 ek vaníliakivonat,

A tetejére:

  1. 10 dkg 70 %-os étcsokoládé,
  2. 5 dkg vaj,
  3. 1 kk étolaj,

A forgatáshoz:

  1. kb 10-15 dkg kókuszreszelék,

Elkészítése:
A tésztához való lisztet elkeverem a sütőporral és kakaóval.
A tojásokat szétválasztom, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt kemény habot verek.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Ezután váltakozva hozzákeverem a tejet és a lisztes keveréket, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítom, végül óvatosan beleforgatom a többi habot is.

Egy 24 x 32 cm nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom a tésztát és előmelegített sütőben, 180 °C-on,  kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

Amíg hűl a piskóta, elkészítem a krémet. Ehhez egy kevés tejben csomómentesre elkeverem a lisztet. A megmaradt tejet felforrósítom, majd belekeverem a lisztes tejet és a cukrot. Állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Langyosra hűtöm a krémet, majd hozzákeverem a vajat és teljesen kihűtöm. Teljesen lehűlt állapotban még egyszer felhabosítom a krémet, majd a piskótát betöltöm.

A piskótából 4 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki, majd keresztben ketté vágom. Az egyik felére  krémet kenek, majd a másik felét ráhelyezem. Körbe az oldalát is bekenem a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatom, és az aljával felfelé rakom a tálcára,  mert az piskóta alja sokkal egyenesebb, így a csokimáz is szebb lesz rajta.

Ha az összes sütemény elkészült, akkor gőz fölött megolvasztom az étcsokoládét. Hozzáadom vajat, az olajat és simára keverem. Mindegyik süti tetejét bevonom kb. 1 teáskanálnyi csokival. Fogyasztásig a hűtőben tartom.

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!