Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 20 dkg porcukor,
- 8 tojás,
- 8 ek liszt,
- 3 ek holland kakaópor,
- 1 csomag sütőpor,
A krémhez:
- 6 dl tej,
- 6 ek liszt,
- 25 dkg vaj vagy vajízű margarin,
- 4 ek porcukor,
- 2 ek vaníliakivonat,
A tetejére:
- 10 dkg 70 %-os étcsokoládé,
- 5 dkg vaj,
- 1 kk étolaj,
A forgatáshoz:
- kb 10-15 dkg kókuszreszelék,
Elkészítése:
A tésztához való lisztet elkeverem a sütőporral és kakaóval.
A tojásokat szétválasztom, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt kemény habot verek.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Ezután váltakozva hozzákeverem a tejet és a lisztes keveréket, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítom, végül óvatosan beleforgatom a többi habot is.
Egy 24 x 32 cm nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom a tésztát és előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Amíg hűl a piskóta, elkészítem a krémet. Ehhez egy kevés tejben csomómentesre elkeverem a lisztet. A megmaradt tejet felforrósítom, majd belekeverem a lisztes tejet és a cukrot. Állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Langyosra hűtöm a krémet, majd hozzákeverem a vajat és teljesen kihűtöm. Teljesen lehűlt állapotban még egyszer felhabosítom a krémet, majd a piskótát betöltöm.
A piskótából 4 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki, majd keresztben ketté vágom. Az egyik felére krémet kenek, majd a másik felét ráhelyezem. Körbe az oldalát is bekenem a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatom, és az aljával felfelé rakom a tálcára, mert az piskóta alja sokkal egyenesebb, így a csokimáz is szebb lesz rajta.
Ha az összes sütemény elkészült, akkor gőz fölött megolvasztom az étcsokoládét. Hozzáadom vajat, az olajat és simára keverem. Mindegyik süti tetejét bevonom kb. 1 teáskanálnyi csokival. Fogyasztásig a hűtőben tartom.
Kommentek