Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 3 dl tej,
- 2 ek cukor,
- 5 dkg olvasztott margarin,
- só,
- 5 dkg olvasztott margarin a kenéshez,
- szilvalekvár,
- 1 felvert tojás a lekenéshez,
Elkészítése:
A langyos tejben felolvasztom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A liszt közepébe öntöm az olvasztott margarint, a felfuttatott élesztőt, megsózom és közepes keménységű tésztát dagasztok. Langyos helyen a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára kiborítom, sodrófával elnyújtom, majd olvasztott margarinnal bekenem. Rövidebbik oldalától kiindulva, mint a bejglit feltekerem és 30 percre hűvös helyre teszem.
Ismét kinyújtom a tésztát és kb 5 X 15 cm-es csíkokra vágom. A közepére szilvalekvárt teszek. Egy tojást felütök, és a töltelék mellett a tészta egyik oldalát tojással bekenem. A töltelék felett a tésztát egymásra hajtom, a tojás remekül összeragasztja őket.
A két végét összecsípve, ellentétes irányban megcsavarom, majd félbehajtom és megfonom, a két végét összezárom.
A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakom, letakarom és kelni hagyom.
Közben a sütőt előmelegítem 180°C-ra, majd a felvert tojással lekenem, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: