Hozzávalók a tésztához:
- 18 dkg liszt,
- 4 dkg cukrozatlan holland kakaópor,
- 2 tk sütőpor,
- 1 ek cukor,
- csipet só,
- 2 egész tojás,
- 3 dl tej + 2 dl szódavíz,
- 3 dkg olvasztott vaj,
- olaj a palacsinta sütéshez,
A töltelékhez:
- 25 dkg túró,
- 2 dl habtejszín,
- 1 csomag habfixáló,
- porcukor ízlés szerint,
- 1 kk vaníliakivonat,
Az öntethez:
- 12 dkg nádcukor,
- 2 ek víz,
- 2 dl habtejszín,
- 2.5 dkg vaj,
- 1 csipet só,
Elkészítése:
A palacsintatésztához egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport, a kakaót,a cukrot, a sót. Az olvasztott vajat kikeverem a tojásokkal és a langyos tejjel, majd apránként összehabarom a lisztes keverékkel. Kézi habverővel teljesen csomómentesre keverem. Fél órára hűvös helyre teszem.
Közben elkészítem a tölteléket és az öntetet.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verem. A túrót a porcukorral és a vaníliával krémesre keverem, majd fellazítom a felvert tejszínhabbal. Felhasználásig a hűtőben tartom.
Az öntethez a cukrot egy kisebb edénybe teszem és ráöntöm a vizet. Közepes lángon addig melegítem, amíg a cukor elolvad, majd magasabbra emelve a hőfokot karamellizálom. Közben rázogatom, de keverni nem szabad, mert becsomósodik. Amikor elérte a megfelelő színt, a tűzről lehúzom és fokozatosan hozzáadom a tejszínt, a vajat és a sót. Visszateszem a tűzre és alacsony hőfokon krémesre, homogénre keverem.
Hűlés közben besűrűsödik. Újra melegítve ismét folyós lesz. Hűtőben hosszabb ideig tárolható.
A palacsinta tésztából a szokásos módon palacsintákat sütök. A túrókrémet a palacsinták egyik felére kenem, majd négyrét hajtom. A karamellszósszal vékony sugárban megöntözöm, azonnal tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: