Hozzávalók:
- 25 dkg cérnametélt,
- 6 dl tej,
- csipet só,
- 4 dkg vaj,
- 20 dkg darált mák,
- 2 dl tej,
- 10 dkg cukor,
- 1 ek vanília kivonat,
- 2 tojássárgája,
- 2 ek cukor,
- 1 marék kimagozott meggy,
- 4 réteslap,
- 5 dkg olvasztott vaj a réteslapok lekenéséhez,
A tetejére : porcukor vagy meglangyosított méz,
Elkészítése:
A 6 dl tejet felforralom egy csipet sóval és kifőzöm benne a cérnametéltet. Beledobom a vajat, elkeverem és hűlni hagyom.
A mákot összekeverem a cukorral, és a 2 dl tejjel felfőzöm. Hűlni hagyom.
A tojássárgákat 2 ek cukorral habosra keverem, ízesítem a vaníliával. A tojásfehérjéket csipet só hozzáadásával kemény habbá verem.
A langyos kifőzött tésztához hozzákeverem a tojássárgáját, majd a mákot. Végül óvatosan fellazítom az egészet a felvert fehérjével
Egy mély sütőformát ( kb 20×28 cm ) kikenek olvasztott vajjal és kibélelem három réteslappal úgy, hogy a tepsi szélén túllógjanak. A réteslapokat egyenként olvasztott vajjal megkenem.
Belesimítom a tésztás masszát, visszahajtom a réteslapok szélét, és befedem a maradék réteslappal úgy, hogy szintén meglocsolom olvasztott vajjal, majd kettéhajtom.
Előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 200 °C-on, kb. 40 percig sütöm.Hagyom picit pihenni, majd éles késsel kockákra vágva, porcukorral meghintve vagy mézet rácsorgatva tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: