Hozzávalók:
- 80 dkg szarvas színhús,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 5 db paradicsom,
- 5 db kápia paprika,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 2 dl paradicsomlé,
- só,
- bors,
Az olajos páchoz:
- kb 1 dl olaj,
- só,
- bors,
- 1 kk majoránna,
- 5 gerezd áttört fokhagyma,
A nudlihoz:
- 1/2 kg burgonya,
- só,
- 1 tojás,
- 3 dkg vaj,
- 25-30 dkg rétesliszt,
- olaj,
- 1 csokor felaprított petrezselyem,
Elkészítése:
A húst megmosom, szárazra törlöm. ujjnyi vastag szeletekre vágom. Sózom, borsozom, majoránnával mindkét oldalát alaposan beszórom, majd az áttört fokhagymát beledörzsölöm. Egy fedeles tálba teszem, az olajat ráöntöm, a húst megforgatom benne, és lefedve 2-3 napra a hűtőbe teszem.
Sütéskor a pácolajat egy mélyebb, fedeles serpenyőbe öntöm, és az apróra felvágott vöröshagymát megpárolom. A paprikát felkarikázom, a paradicsomot forró vízbe dobom, majd a héját lehúzom. Felkockázom, majd a paprikával együtt a vöröshagymához teszem és pár percig tovább párolom. Felöntöm a paradicsomlével, felforralom, majd a hússzeleteket is rárakom, összerázom és lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Közben, amikor a levét kezdi elfőni, aláöntöm a bort, és tovább párolom.
A megpuhult húst kiemelem és lefedve melegen tartom. A visszamaradt lecsós mártást egy szűrőn keresztül egy kisebb edénybe leszűröm. Ha sűrűnek találom, paradicsomlevet öntök még rá és beforralom.
Amíg a hús párolódik elkészítem a petrezselymes nudlit.
A burgonyát alaposan megmosom, és héjában megfőzöm, meghámozom, és még melegen áttöröm. Teszek rá egy kiskanál sót, majd a vajjal, a tojással, a felaprított petrezselyem felével és a liszttel összegyúrom. A tészta nem ragadhat a kezemre, de puha kell, hogy legyen.
A tészta kifőző fazékba vizet forralok, egy kis só hozzáadásával.
Egy serpenyőbe 2 -3 ek olajat öntök, ebbe fogom kiszedni a megfőtt nudlikat.
Amíg a víz felforr, elkészítem a kis nudlikat.A tésztát darabokra vágom, és mindegyikből ujjnyi vastag rudakat sodrok. 2 – 3 cm -es darabokra vágom, kézzel sodrok rajta egyet.
A forró, lobogó, sózott vízben kifőzöm. Ha feljöttek a víz tetejére, 1 percet főzöm, majd alaposan lecsöpögtetem, pár percet állni hagyom. Az előre elkészített serpenyőbe öntöm, és pár percig nagy lángon kevergetve a nedvességet elpárologtatom.
A forró nudlikat a tálra teszem, a maradék petrezselymet rászórom, melléteszem a melegen tartott hússzeleteket és leöntöm a lecsós mártással.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: