Gombás szarvastokány

Hozzávalók:

  1. 1 kg szarvas színhús,( lapocka, comb, lábszár, szegy )
  2. 1 ek zsír,
  3. 2 nagy fej vöröshagyma
  4. 1 dl sűrű paradicsomlé,
  5. 40 dkg erdei gomba,
  6. 1-2 babérlevél,
  7. 1 kk szárított kakukkfű,
  8. 1 csokor petrezselyem,
  9. 2-3 dl húsleves alaplé,
  10. 2 dl száraz fehérbor,
  11. 1 narancs leve és héja,
  12. 1 dl tejföl,
  13. 1 ek liszt,
  14. só,
  15. bors,
  16. citromlé,

A dödölléhez:

  1. 1 kg lisztes-öreg burgonya,
  2. só,
  3. rétesliszt-amennyit felvesz, ( kb 8 púpos evőkanál,)
  4. 2 ek sertészsír,

Elkészítése:

A húst a hártyáitól megtisztítom, 5-6 cm hosszú, ujjnyi széles csíkokra vágom, egy szűrőkanálba téve leforrázom,hideg vízzel leöblítem, lecsepegtetem.

A zsiradékon megfonnyasztom a megtisztított és apróra felszeletelt hagymát, rádobom a húst és erős tűzön néhány percig pörkölöm. Ráöntöm a paradicsomlevet, fűszerezem a babérlevéllel, a kakukkfűvel, sózom, borsozom, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön párolom. Ha a levét elfőné, mindig egy kevés húslevessel pótolom.

Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadom a megtisztított, megmosott és felszeletelt gombát, a reszelt narancshéjat, az átszűrt narancslevet, a bor felét, és készre párolom.

A tejfölben simára keverem a lisztet, behabarom a mártást és jól összeforralom. Végül belekeverem a finomra vágott petrezselymet, ha szükséges, még ráöntöm a maradék bort, a citromlével egy kicsit savanyítom. Még forrón dödöllével tálalom.

A dödölléhez egy vaslábasban felteszem főni a megtisztított, felkockázott burgonyát, annyi sós vízben, ami éppen ellepi.

Amikor megpuhult krumplinyomóval pépesítem, majd annyi réteslisztet adok hozzá, amennyit felvesz. Tészta keménységűre keverem a tűzön addig, amíg a liszt is átfő és elválik az edény oldalától. 

Egy tepsit  2 ek zsírral kikenek és egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatok a zsírra. 200 °C-os sütőben piros-ropogósra sütöm. Ha készen van, egy lapáttal kiemelem őket egy tálra, és még forrón tálalom a tokánnyal.

Címkék: ,
Tovább a blogra »