Hozzávalók:
- 5 dkg cukor,
- 1 ek porélesztő,
- 1,8 dl langyos víz,
- 30 dkg liszt,
- 5 dkg lágy vaj,
- csipet só,
- 20 dkg lágy vaj a kenéshez,
Elkészítése:
A cukrot, az élesztőt és a meleg vizet keverőtálba teszem, összekeverem, 10 percet pihentetem, majd hozzáadom a lisztet, a csipet sót és az 5 dkg lágy vajat, majd a robotgép dagasztókarjával alaposan kidolgozom. A tetejét kicsit meglisztezem, és letakarva, langyos helyen 45 percet kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrom és 4 egyenlő részre vágom. Tésztanyújtó géppel a 6-os fokozatig egyenként kisodrom őket. Közben a tésztacsíkokat mindig enyhén meglisztezem.
4 db, egyenként kb 15 cm széles és 100-110 cm hosszú tésztacsíkot kapok.
Közben 5 dkg vajat egy kis tálba téve, a mikróban megolvasztok, majd vaníliával vagy őrölt fahéjjal kikeverem. Egy szilikonos ecset segítségével a tésztacsíkot az olvasztott vajjal megkenem.
Amíg a másik tésztát nyújtom, addig hagyom , hogy a vaj megszilárduljon, majd a keskenyebbik oldalánál kezdve, jó szorosan feltekerem. Éles késsel a tésztát hosszában ketté vágom. Csigává tekerem úgy, hogy a vágott felület legyen kívül, és egy kivajazott muffin formába illesztem. A maradék tésztákkal hasonlóképpen járok el. Ha kész, tiszta konyharuhával letakarom, és langyos helyen 45 percig kelni hagyom.
A megkelt tésztát 180 fokos sütőbe teszem, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütöm. Rácsra kiszedem, hagyom langyosra hűlni, majd porcukorral meghintem. Azonnal fogyasztható.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: