Hozzávalók a dödölléhez:
- 1 kg lisztes-öreg burgonya,
- só,
- rétesliszt-amennyit felvesz, ( kb 8 púpos evőkanál,)
- 2 ek sertészsír,
Elkészítése:
Egy vaslábasban felteszem főni a megtisztított, felkockázott burgonyát, annyi sós vízben, ami éppen ellepi.
Amikor megpuhult krumplinyomóval pépesítem, majd annyi réteslisztet adok hozzá, amennyit felvesz. Tészta keménységűre keverem a tűzön addig, amíg a liszt is átfő és elválik az edény oldalától.
Egy serpenyőben megolvasztok 2 ek zsírt és egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatok a forró zsírra. Több lépésben készítem, hogy kényelmesen meg tudjam forgatni-pirítani a dödölle darabokat.Ha készen vannak, egy lapáttal kiemelem őket egy tálra, és folytatom a szaggatást-pirítást.
A gombás raguhoz:
- 10 db shiitake gomba vagy vargánya vagy csiperke,
- 2 ek olívaolaj,
- só,
- bors,
- 1 csokor újhagyma,
- 1 fej friss fokhagyma,
Feltéthez:
- tejföl,
- 1 csokor kaporlevél,
Elkészítése:
Folyó víz alatt megmosom a gombát, majd feldarabolom. Az újhagymát és a fokhagymát felszeletelem.
Felforrósítom az olajat és megpárolom a felkarikázott újhagymát és a fokhagymát. Rádobom a felszeletelt gombát és tovább párolom-pirítom. Közben sózom, borsozom. Amikor zsírjára lesült egy lapáttal kiszedem és félreteszem.
A megpirított dödöllére halmozom a gombás ragut. Melléteszem a tejfölt, amit frissen vágott kaporlevéllel meghintek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: