Anna konyhája

Zalai dödölle újhagymás gombaraguval

Hozzávalók a dödölléhez:

  1. 1 kg lisztes-öreg burgonya,
  2. só,
  3. rétesliszt-amennyit felvesz, ( kb 8 púpos evőkanál,)
  4. 2 ek sertészsír,

Elkészítése:

Egy vaslábasban felteszem főni a megtisztított, felkockázott burgonyát, annyi sós vízben, ami éppen ellepi.

Amikor megpuhult krumplinyomóval pépesítem, majd annyi réteslisztet adok hozzá, amennyit felvesz. Tészta keménységűre keverem a tűzön addig, amíg a liszt is átfő és elválik az edény oldalától. 

Egy serpenyőben megolvasztok 2 ek zsírt és egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatok a forró zsírra. Több lépésben készítem, hogy kényelmesen meg tudjam forgatni-pirítani a dödölle darabokat.Ha készen vannak, egy lapáttal kiemelem őket egy tálra, és folytatom a szaggatást-pirítást.

A gombás raguhoz:

  1. 10 db shiitake gomba vagy vargánya vagy csiperke,
  2. 2 ek olívaolaj,
  3. só,
  4. bors,
  5. 1 csokor újhagyma,
  6. 1 fej friss fokhagyma,

Feltéthez:

  1. tejföl,
  2. 1 csokor kaporlevél,

Elkészítése:

Folyó víz alatt megmosom a gombát, majd feldarabolom. Az újhagymát és a fokhagymát felszeletelem.

Felforrósítom az olajat és megpárolom a felkarikázott újhagymát és a fokhagymát. Rádobom a felszeletelt gombát és tovább párolom-pirítom. Közben sózom, borsozom. Amikor zsírjára lesült egy lapáttal kiszedem és félreteszem.

A megpirított dödöllére halmozom a gombás ragut. Melléteszem a tejfölt, amit frissen vágott kaporlevéllel meghintek.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!