Hozzávalók az öreg tésztához:
- 15 dkg aktív rozskovász,
- 1,2 dl langyos víz,
- 25 dkg liszt,
Elkészítése:
A kovászhoz öntöm a langyos vizet simára keverem, majd hozzászitálom a lisztet és bedagasztom. Kelesztőtálba teszem, lefedem és szoba hőmérsékleten hagyom, amíg megkel, majd összeesik. Átpakolom egy kisebb, lezárható dobozba és a hűtőbe teszem. Két hétig biztos eltartható. Amikor kenyeret szeretnék sütni kiveszem a szükséges mennyiséget, a többit visszateszem a hűtőbe.
A kenyér hozzávalói:
- 60 dkg kenyérliszt,
- 2 tk. só,
- 2 ek. olaj,
- 30 dkg öreg tészta,
- 10 dkg aktív rozskovász ,
- 3,5-4 dl langyos víz,
Elkészítése:
A kelesztőtálba szitálom a lisztet, a közepébe mélyedést készítek. Ide öntöm a kovászt, az öreg tésztát, az áttört-főtt burgonyát, az olajat és 3 dl langyos vizet. Dagasztom 5 percig, közben ha szükséges a visszatartott vizet is hozzá öntöm. Tartok 30 perc pihenőt, majd megsózom, és tovább dagasztom nagyobb fokozaton, amíg a tészta sima, rugalmas, fényes nem lesz, elválik az edény falától.
Egy kelesztőtálat kiolajozok és a bedagasztott tésztát átpakolom. Fél órát pihentetem, majd 3x sziromhajtogatást végzek 40 percenként. Egyszer laminált hajtogatás, majd 2 órát szobahőn kelesztem.
Enyhén lisztezett felületre kiborítom, és óvatosan előformázom, majd 1 órát letakarva pihentetem. Hengeresre formázom, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem. Kb két órát ruhával lefedve kelesztem.
Közvetlen sütés előtt a felületét liszttel megszórom, a két végét megfogva csavarok rajta kettőt és vízzel bespriccelem.
Előmelegített 230 °C-os sütőben , 20-25 percet sütöm, majd leveszem a tetejét és a hőfokot 200 °C-ra, és még 20-25 percig sütöm.
A megsült kenyeret kiveszem, vízzel azonnal lespriccelem és rácson hagyom teljesen kihűlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: