Hozzávalók a tésztához:( 22 cm-es tortaformához )
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 6 dkg cukor,
- 1 kisebb tojás sárgája,
- pici só,
A krémhez:
- 1,5 dkg zselatin,
- 2 dl tej,
- 10 dkg cukor vagy 3 dkg eritrit steviával,
- 3 tojássárgája,
- 4 tojásfehérje,
- 1 ek vaníliakivonat,
- 2,5 dl habtejszín,
- 1 csom habfixáló,
- 40 dkg túró,
Az eperöntethez:
- 50 dkg eper,
- cukor ízlés szerint,
- 1 csapott evőkanál keményítő,
- 1/2 dl narancslé,
Elkészítése:
A lisztet összemorzsolom a vajjal. Hozzágyúrom a sót, cukrot, tojássárgáját. Labdacsot formálok, fóliába csomagolom és 2 órára a hűtőbe teszem.
Kinyújtom a tésztát úgy, hogy két, egyenként 22 cm átmérőjű tortalapot kapjak. A lapokat tepsire teszem és 200 °C-on 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Az egyik lapot még forrón 12 egyforma szeletre vágom és az egész lappal együtt, tortarácson hagyom kihűlni.
A túrót villával átnyomom.
A zselatint 1 dl vízben megduzzasztom, majd tűzre teszem és feloldom. A tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és a vaníliát. Tűzre teszem és kevergetve besűrítem. Hideg vízbe állítva lehűtöm, majd hozzáadom a túrót és botmixerrel krémesítem. A zselatint hozzákeverem a túrókrémhez.
A megmaradt 4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verem és a lehűlt krémhez keverem.
A tejszínt egy habfixálóval szintén keményre verem, és óvatosan a krémbe forgatom.
Egy kapcsos tortaforma oldalát kibélelem egy sütőpapír csíkkal, majd az egész tortalapot az aljába helyezem. A túrókrémet a tortalapra öntöm, a tetejét elsimítom. Hűtőszekrényben hagyom megdermedni.
Kibontom a tortát a formából, eltávolítom a sütőpapírt az oldaláról, rárakom a felvágott tortalap cikkeket, majd porcukorral behintem.
Az öntethez a megtisztított epret felaprítom, ízlés szerint édesítem. A keményítőt simára keverem a narancslével, majd az eperre öntöm. Lassú tűzöm forrásig melegítem. Amikor besűrűsödik a tűzről leveszem és hűlni hagyom.
A tortát az eperöntettel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: