Anna konyhája

Túrótorta eperöntettel

Hozzávalók a tésztához:( 22 cm-es tortaformához )

  • 15 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 6 dkg cukor,
  • 1 kisebb tojás sárgája,
  • pici só,

A krémhez:

  • 1,5 dkg zselatin,
  • 2 dl tej,
  • 10 dkg cukor vagy 3 dkg eritrit steviával,
  • 3 tojássárgája,
  • 4 tojásfehérje,
  • 1 ek vaníliakivonat,
  • 2,5 dl habtejszín,
  • 1 csom habfixáló,
  • 40 dkg túró,

Az eperöntethez:

  1. 50 dkg eper,
  2. cukor ízlés szerint,
  3.  1 csapott evőkanál keményítő,
  4. 1/2 dl narancslé,

Elkészítése:

A lisztet összemorzsolom a vajjal. Hozzágyúrom a sót, cukrot, tojássárgáját. Labdacsot formálok, fóliába csomagolom és 2 órára a hűtőbe teszem.

Kinyújtom a tésztát úgy, hogy két, egyenként 22 cm átmérőjű tortalapot kapjak. A lapokat tepsire teszem és  200 °C-on  10-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Az egyik lapot még forrón  12 egyforma szeletre  vágom és az egész lappal együtt, tortarácson hagyom kihűlni.

A túrót villával átnyomom.

A zselatint 1 dl vízben megduzzasztom, majd tűzre teszem és feloldom. A tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd fokozatosan hozzáadom a tejet és a vaníliát. Tűzre teszem és kevergetve besűrítem.  Hideg vízbe állítva lehűtöm, majd hozzáadom a túrót és botmixerrel krémesítem. A zselatint hozzákeverem a túrókrémhez.

A megmaradt 4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verem és a lehűlt krémhez keverem.

A tejszínt egy habfixálóval szintén keményre verem, és óvatosan a krémbe forgatom.

 Egy kapcsos tortaforma oldalát kibélelem egy sütőpapír csíkkal, majd az egész tortalapot az aljába helyezem. A  túrókrémet a tortalapra öntöm, a tetejét elsimítom. Hűtőszekrényben hagyom megdermedni.

Kibontom a tortát a formából, eltávolítom a sütőpapírt az oldaláról, rárakom a felvágott tortalap cikkeket, majd porcukorral behintem.

Az öntethez a megtisztított epret felaprítom, ízlés szerint édesítem. A keményítőt simára keverem a narancslével, majd az eperre öntöm. Lassú tűzöm forrásig melegítem. Amikor besűrűsödik a tűzről leveszem és hűlni hagyom. 

A tortát az eperöntettel tálalom.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!