Hozzávalók: ( 4 főre )
- 20 dkg párolt rizs,
- 8 dkg reszelt sajt,
- 1 tojássárgája,
- só,
- bors,
- 1 evőkanálnyi aprított petrezselyem,
- 2 db főtt tojás,
- 1 tojásfehérje,
- zsemlemorzsa,
- olaj a sütéshez,
A spenótmártáshoz:
- 50 dkg spenót levél,
- 2 ek liszt,
- 2-3 ek olaj,
- 1/2 l tej,
- só,
- bors,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1/2 zsemle,
Elkészítése:
2 db tojást keményre főzök és lehűtöm, majd keresztbe kettévágom.
A kész párolt rizst összekeverem a reszelt sajttal, a tojássárgájával, a sóval, borssal és a petrezselyemmel.
A rizst négyfelé veszem, egy részt a tenyerembe veszek, ellapítom, a közepébe illesztem a fél tojást és gombóccá formázom. A tojásfehérjét villával kissé meglazítom, majd a gombócokat belehempergetem. Átteszem a zsemlemorzsába és beleforgatom.
Egy kisebb, mélyebb edénybe olajat forrósítok, majd a gombócokat aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsöpögtetem.
A spenót leveleket alaposan megmosom, lecsöpögtetem és összeaprítom. A zsemlét egy tálba teszem és ráöntöm a tej felét. Hagyom, hogy jól megszívja magát.
Az olajból és a lisztből az átnyomott fokhagyma hozzáadásával világos rántást készítek. A spenót leveleket rádobom, jól összekeverem, majd ráöntöm a megáztatott zsemlét a tejjel együtt. Egy jót forralok rajta, majd megsózom, borsozom, a maradék tejjel a kellő sűrűségűre beállítom. Leveszem a tűzről, és botmixszerrel pépesre turmixolom.Visszateszem a tűzre, ha kell utána fűszerezek, vagy ha sűrűnek találom teszek hozzá még tejet. Forrón, tojással töltött rizsgombóccal tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: