Hozzávalók:
- 20 dkg rozsliszt,
- 30 dkg kenyérliszt,
- 15 dkg rétesliszt,
- 15 dkg zabpehely,
- 15 dkg tk rozskovász gyümölcsvízzel frissítve, ( aszalt szilva )
- só,
- 3-4 ek olaj,
- 3,5-4 dl langyos víz,
Elkészítése:
A sütés előtti nap a hűtős kovászomat 2 x megetetem. Erjesztett aszalt szilvás levet használok víz helyett.
Sütés előtti este a zabpelyhet 2,5 dl forró vízzel leöntöm és másnap reggelig hagyom megduzzadni.
Másnap reggel közvetlenül a keverőtálba kimérem a liszteket, a közepébe öntöm az érett kovászt, a langyos vizet, a megáztatott zabpelyhet, összekeverem és 1 órát pihentetem.
Géppel 5 percet dagasztom, fél órát pihentetem, majd hozzáadom a sót és tovább dagasztom 10 percet. Amikor sima, rugalmas és elválik az edény falától kiveszem, és enyhén kiolajozott kelesztőtálba átteszem. Azonnal sziromhajtogatást végzek, majd lezárom és 40 percig szoba hőmérsékleten kelesztem. 30-40 percenként még 2 x hajtogatom.
Vizezett felületre kiborítom, óvatosan téglalap alakúra nyújtom, és laminált hajtogatást végzek 30 percenként kétszer.
A tésztát enyhén lisztezett felületre kiborítom, 3 felé osztom és anélkül, hogy a levegőt kinyomnám, óvatosan megformázom, egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem őket, és konyharuhával letakarva még 2 órát kelesztem.
Mielőtt a sütőbe tenném vízzel lespriccelem, kukoricalisztet szitálok a tetejére és éles késsel bemetszem.
230 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd leveszem a hőfokot 200 °C-ra , és még 20-25 percig sütöm.
A megsült kenyeret a formából kiveszem, rácsra teszem, hideg vízzel bespriccelem és várom, hogy teljesen kihűljön.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: