Hozzávalók:
- 30 dkg kenyérliszt,
- 20 dkg fehér rozsliszt,
- 10 dkg tk rozsliszt,
- 10 dkg rétesliszt,
- 20 dkg aktív rozskovász,
- 1 szem főtt burgonya,
- 4-4,5 dl langyos erjesztett aszalt szilvalé,
- só,
- 3-4 ek olaj,
Elkészítése:
A burgonyát héjastól megfőzöm, majd megtisztítom, krumplinyomón áttöröm és félreteszem hűlni.
Másnap reggel közvetlenül a keverőtálba kimérem a liszteket, a közepébe öntöm az aktív kovászt, az összetört, lehűtött burgonyát, a langyos vizet, összekeverem és géppel 5 percet dagasztom. Fél órát pihentetem, majd hozzáadom a sót és tovább dagasztom 10 percet. Amikor sima, rugalmas és elválik az edény falától kiveszem, és enyhén kiolajozott kelesztőtálba átteszem. Azonnal sziromhajtogatást végzek, majd lezárom, és 40 percig szoba hőmérsékleten pihentetem. 30-40 percenként még 2 x hajtogatom.
Vizezett felületre kiborítom, óvatosan téglalap alakúra nyújtom, és laminált hajtogatást végzek 30 percenként kétszer.
A tésztát enyhén lisztezett felületre kiborítom, 4 felé osztom, és anélkül, hogy a levegőt kinyomnám, óvatosan megformázom, egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem őket. Konyharuhával letakarva még 2 órát szoba hőmérsékleten, majd 4 órát a hűtőben kelesztem. Mielőtt a sütőt bekapcsolnám ismét kihozom a szoba hőmérsékletre, és hagyom akklimatizálódni.
Mielőtt a sütőbe tenném vízzel lespriccelem, kukoricalisztet szitálok a tetejére és éles késsel bemetszem.
230 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd leveszem a hőfokot 200 °C-ra , és még 20-25 percig sütöm.
A megsült zsemléket rácsra teszem és várom, hogy teljesen kihűljön.
Kommentek